Deelscooter pakken, hoe werkt dat eigenlijk? Alles wat je moet weten

Gaiyo geeft je een overzicht van alle deelscooters in Nederland

Deelscooter: hoe werkt het als je er een wilt huren? Deelscooters zijn een heel handige aanvulling op al langer bestaande vervoersopties. Je kunt ze gebruiken om in de stad snel van A naar B te komen, of om je treinreis met een snel en flexibel vervoermiddel te vervolgen tot aan je eindbestemming. Heb je af en toe een scooter nodig omdat fietsen geen optie is en OV te lang duurt? Ook dan is een deelscooter een slim en duurzaam alternatief. Hoe werken deelscooters eigenlijk? Welke aanbieders zijn er en waar moet je op letten? We zetten alles wat je moet weten over deelscooters op een rij. 

Wat zijn deelscooters?

Deelscooters bestaan in allerlei varianten. Als je samen met een huisgenoot een  scooter deelt, kun je in feite ook al spreken van een deelscooter.  Wanneer we het in dit artikel over deelscooters hebben, bedoelen we echter de scooters die je kunt ‘huren’ via een deelscooterplatform. Deze deelscooters worden aangeboden door deelscooterverhuurbedrijven. De deelscooterbedrijven die actief zijn in Nederland zijn felyx, Check en GO Sharing.  Deelscooters zijn vooral beschikbaar in steden, waar het nut van deelscooters ook wat groter is, simpelweg omdat de verkeersdruk daar groter is en de te overbruggen afstanden vaak iets langer. Met een scooter ben je daar dus vaak sneller op je bestemming dan wanneer je de auto of het openbaar vervoer pakt.

Waarom deelscooters?

Deelscooters zijn een snel en goedkoop alternatief voor de auto. Zeker wanneer je de scooter niet dagelijks nodig hebt, is het gebruik van een deelscooter lucratiever. Deelscooters zijn bovendien duurzaam. Ze zijn namelijk bijna altijd elektrisch aangedreven. Bovendien zorgt het gebruik van e-scooters voor minder auto’s en files in de stad en dus minder CO2-uitstoot. Uit onderzoek van deelscooteraanbieder Check bleek dat 39 procent van de autoritten in de stad korter dan twee kilometer is. Deelscooters zijn daar een prima alternatief voor. 

Voordelen deelscooter voor gebruiker

Deelscooters zijn perfect vervoermiddel voor mensen die zich snel door stedelijke omgevingen willen verplaatsen. Met een deelscooter ben je flexibel, snel en voorkom je dat je moet wachten op het OV of in een file terechtkomt. Ook fijn: met een scooter hoef je, in tegenstelling tot de auto, nooit op zoek naar een parkeerplek. Je parkeert de deelscooter gewoon voor de deur en bespaart ook nog eens op dure parkeerkosten. En er is nog een groot voordeel is van het gebruik van deelscooters: ze zijn namelijk heel handig om je reis na een reis met trein of bus te vervolgen tot aan je eindbestemming. 

Welke deelscooters zijn er in Nederland?

De aanbieders van deelscooters in Nederland zijn: GO Sharing, felyx en Check. In dit artikel lees je meer over hun diensten en waar je de scooters kunt vinden. 

Deelscooter vinden: hoe werkt het?

Om een deelscooter te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken bij het deelscooterbedrijf. Dat doe je via app van de aanbieder. Als je een deelscooter nodig hebt, kun je die van tevoren reserveren via diezelfde app. Of, nog veel handiger: via Gaiyo, de verzamelapp voor al je deelvervoer, zodat je ook meteen overzicht hebt over alle andere vervoersmogelijkheden en de route die je kunt rijden. Hoe ver van tevoren je de e-scooter kunt reserveren, verschilt per aanbieder. Bij felyx en GO Sharing kun je de deelscooter 15 minuten gratis reserveren. Bij Check is dit 10 minuten. Bij felyx en GO Sharing kun je je reservering wel verlengen, maar dat is niet meer gratis. Bij felyx betaal je dan €0,15 per minuut en bij GO Sharing €1,00 per tien minuten.

Wie mag een e-scooter huren?

Wanneer je je als gebruiker registreert in de app van de aanbieder, wordt eerst gekeken of je aan alle voorwaarden voldoet. De volgende voorwaarden gelden voor wie gebruik wil maken van deelscooters: 

  1. Je hebt een rijbewijs. Je hebt een geldig rijbewijs B of AM. Bij felyx moet je je rijbewijs minimaal een jaar hebben.
  2. Je bent minimaal 18 jaar (Check en felyx) of minimaal 16 jaar (GO Sharing). 

Wat kost een deelscooter?

De kosten van een deelauto zijn van veel factoren afhankelijk. Denk aan de duur van je rit, of je je reservering verlengt (bij felyx kost dit €0,15 cent per minuut, bij GO Sharing €1,00 per 10 minuten) of niet en of je tussentijds parkeert of niet. We lopen de kosten van het rijden en van het parkeren van de drie grootste aanbieders met je door.

Rijden

  • GO Sharing: €0,29 per minuut, €17,40 per uur. Geen starttarief. Als je van tevoren een bundel koopt wordt de prijs goedkoper. De grootste bundel leidt tot een prijs van €0,23 per minuut. Bij GO Sharing krijg je bovendien korting op je ritprijs als je je rit begint of eindigt in een kortingsgebied. 
  • Fexyx: €0,30 per minuut, €18,00 per uur. Geen starttarief. In Den Haag en Rotterdam hanteert felyx dynamische prijzen. Staat de scooter op een plek waar weinig vraag is, dan daalt de prijs per minuut. 
  • Check: €0,25 per minuut, €15,00 per uur. Starttarief €0,50.

Parkeren

  • GO Sharing: €0,05 per minuut, €3,00 per uur.
  • Felyx: €0,10 per minuut, €6,00 per uur.
  • Check: €0,10 per minuut, €6,00 per uur.

Hoe neem je de deelscooter in gebruik?

Als je bij de (gereserveerde) scooter bent aangekomen, kun je hem met de app ontgrendelen en in gebruik nemen. Check de deelscooter altijd even goed op schade, voordat je erop wegrijdt. Schade en andere afwijkingen moet je doorgeven, zodat die straks niet voor jouw rekening komen. 

Hoe ver kun je komen met een deelscooter?

In de app van de deelscooteraanbieder zie je hoeveel kilometer je kunt rijden. Dat hangt uiteraard af van hoe vol de batterij van de scooter nog is. Het maximale bereik van een volgeladen scooter is per aanbieder verschillend. Grofweg geldt dat je met een deelscooter van GO Sharing 70 kilometer haalt, met fexyl 80 kilometer en met Check 100 kilometer. 

Waar laat je de deelscooter achter na gebruik?

De meeste deelscooteraanbieders werken met een servicegebied. In de app wordt op de kaart het servicegebied afgebakend. Meestal dien je je scooter na gebruik binnen het servicegebied achter te laten en je rit te beëindigen via de app. Bij GO Sharing kun je je rit ook in een andere stad beëindigen. Bij Check en felyx mag dit niet. Je kunt de deelscooter natuurlijk wel in een andere stad parkeren, maar de teller tikt dan door. Let ook op dat je de scooter op een juiste manier parkeert, anders riskeer je een boete van €50,-.