Deelscooters – deze deelscooteraanbieders zijn nu actief in Nederland

Populariteit deelscooters stimuleert scooterverkoop

Deelscooters zijn aan een opmars bezig. Met name in de grotere steden kun je tegenwoordig een elektrische deelscooter huren om van A naar B te komen. Welke deelscooterbedrijven zijn actief in Nederland? Een overzicht van de Nederlandse aanbieders van deelscooters.

Vanwege de coronacrisis werd het openbaar vervoer minder aantrekkelijk en pakten mensen eerder een deelscooter, blijkt uit cijfers van belangenorganisaties Bovag en Rai Vereniging. Dat is goed nieuws, want deelscooters hebben een flink aantal voordelen. Die zetten we eerst even voor je op een rij. 

De voordelen van scooterdelen

 1. Deelscooters zijn elektrisch en zorgen daarom voor minder uitstoot in de binnenstad.
 2. Deelscooters zijn een ideaal vervoermiddel voor korte en middenlange afstanden binnen een stad.
 3. Bovendien is scooterdelen een slimme manier om de parkeerdruk van tweewielers in de stad te verkleinen omdat mensen de auto vaker laten staan. 
 4. Met een deelscooter kun je een reis met het OV vervolgen tot voor de deur van je bestemming.
 5. Met een deelscooter rijd je in de binnenstad, waar de verkeersdruk hoger is, ook nog eens sneller naar je bestemming dan met een auto.
 6. Je parkeert je scooter bij je bestemming gewoon voor de deur. 
 7. Je betaalt alleen voor het gebruik en dat gebruik is heel betaalbaar. 

De volgende deelscooters zijn beschikbaar in Nederland.

1. Check – De stad de baas op je deelscooter

Check is een Nederlands bedrijf dat elektrische deelscooters aanbiedt in verschillende steden. Ponooc, het duurzame investeringsfonds van de familie Pon dat onder andere bekend is van het grootbrengen van Swapfiets, investeert in deze nieuwe deeldienst. Check trapte in 2019 af in Rotterdam en heeft zijn e-scooterpark inmiddels uitgebreid naar andere steden. Al meer dan 50.000 mensen gebruiken de deelscooters van Check om zich op een makkelijke, snelle en duurzame manier van A naar B te verplaatsen. 

 • Nu actief in: Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda
 • Herken de scooter: witte e-scooter met een paarse streep over de lengte en Check-logo.
 • Beschikbaar in de Gaiyo app? Ja
 •  Standaardprijs: €0,25/min, met een starttarief van €0,50. Parkeren kost €0,10/min.

2. Go Sharing – groene deelscooters als duurzaam alternatief voor de auto

GO Sharing is een Nederlands deelscooterbedrijf dat de ambitie heeft om het denken over mobiliteit te veranderen van ‘iedereen een eigen voertuig’, naar ‘gebruik wanneer je het nodig hebt’. Dat doet GO Sharing op een duurzame manier, met elektrisch deelvervoer. GO Sharing is al actief in 25 steden en biedt aldaar een oplossing voor vertragingen door het drukke stadsverkeer. Er rijden nu ruim 3.000 GO Sharing-scooters rond, maar dat zullen er ongetwijfeld meer worden. 

 • Nu actief in: de regio’s Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Leeuwarden, Deventer, Delft, Tilburg, Hengelo, Amersfoort, Haarlem en Apeldoorn. 
 • Herken de scooter: Kermit-groene e-scooters met GO Sharing-logo.
 • Beschikbaar in de Gaiyo app? Ja
 • Standaardprijs: Vanaf €0,23/min. Parkeren voor € 0,05/min.
 • Extra leuk: GO Sharing biedt ook prepaid pakketten aan waarmee je tot wel 20% voordeliger rijdt. Ook is er GO+ business, custommade pakketten voor bedrijven.

3. felyx – deelscooters met een duurzame missie

Ook het Amsterdamse deelscooterbedrijf felyx biedt gedeelde elektrische scooters op ritbasis aan. De missie van dit jonge bedrijf: met een compact, gedeeld en duurzaam vervoersmiddel de stad leefbaar en bereikbaar te houden voor iedereen. Het gebruik van een e-scooter van felyx kost ongeveer hetzelfde als het openbaar vervoer en is bijna altijd goedkoper dan de auto of een taxi, omdat je sneller door de stad kunt rijden en je geen parkeer- en brandstofkosten hebt. 

 • Nu actief in: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Delft, Eindhoven, Haarlem en Brussel
 • Herken de scooter: donkergroene e-scooter met logo.
 • Beschikbaar in de Gaiyo App? Ja.
 •  Standaardprijs: €0,30/min. Parkeren kost €0,10/min.
 • Extra leuk: In gebieden waar de vraag laag is wordt een lagere prijs gehanteerd (dynamic pricing) waardoor je de felyx scooter daar goedkoper kunt rijden. Hiermee voorkomt het bedrijf dat de scooters te lang stilstaan.

Open Gaiyo om alle deelscooters in Nederland te bekijken.

4. TIER – deelscooters met een duurzame missie

TIER Mobility is een Duitse unicorn en Europees marktleider op het gebied van deelvervoer. Sinds oktober 2021 is het bedrijf actief in Nederland met Gaiyo als eerste mobiliteitspartner.

 • Nu actief in Utrecht en Eindhoven (alleen e-bikes)
 • Herken de scooter: blauwe e-scooter met logo.
 • Beschikbaar in de Gaiyo App? Ja.
 • Standaardprijs: €0,35/min. Starttarief €1,00.
 • Extra leuk: TIER heeft ook e-bikes ter beschikking die je vanuit Gaiyo kunt huren

Open Gaiyo om alle TIER-scooters in Nederland te bekijken.