9 uitstapjes die nog wel kunnen tijdens de corona lockdown

Ga eropuit met Gaiyo

Door corona en de lockdown zijn we behoorlijk beperkt in de leuke uitstapjes die we nog kunnen ondernemen. Even met de kinderen naar een pretpark of met je beste vriendin naar een museum is er nog niet bij. En wie geen auto heeft, wordt nóg meer beperkt in zijn mogelijkheden. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen uitstapjes meer te maken zijn. We selecteerden negen leuke dingen die je ook tijdens corona met een gerust hart kunt ondernemen. Mondkapje mee en gaan!

Ga eropuit met Gaiyo
Bootje varen in Giethoorn kan nog steeds

Speel toerist in eigen land 1: ontdek Giethoorn

Toeristen van over de hele wereld hebben dit plaatsje op hun bucketlist staan: Giethoorn. En dat is natuurlijk niet voor niks. Giethoorn is bekend om zijn schattige houten huisjes met rieten daken, prachtige natuur en een eindeloze reeks kanalen, bruggetjes en sloten. En die zijn ook de moeite waard voor wie gewoon uit Nederland komt. Hoewel niet alles in Giethoorn open is door de lockdown, valt er genoeg te zien en te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een begeleide wandeling door het dorp, zodat je van alles te weten komt over de historie? Het plaatsje heeft een speciale app die fungeert als jouw virtuele gids. Giethoorn is heel goed met de trein te bereiken. Je stapt uit op het nabijgelegen station Steenwijk en pakt daar de bus. Koop je treinkaartje al van tevoren met de Gaiyo app: lekker makkelijk, want zo zie je meteen welke aansluiting je moet nemen en hoe laat de bus vertrekt. En o ja, je krijgt nog 10% korting op je kaartje ook!

Doe een koffie-/borreltocht in Amsterdam

Het is een nieuw fenomeen in de hoofdstad en waarschijnlijk ook in andere steden: een wandeltocht langs leuke koffietentjes, lunchtentjes en cafés. Je loopt wat rond, stopt bij een café, bestelt een lekker afhaaldrankje, praat wat met de andere mensen voor de deur (op anderhalve meter afstand, dat spreekt voor zich) en wandelt vervolgens weer door naar je volgende horecabestemming. Ontzettend gezellig, want je bent lekker aan het struinen, ontmoet nieuwe mensen en ziet de normaal zo overvolle stad ook nog eens op een heel andere manier. En o ja, je steunt op deze manier ook nog eens de locale horecaondernemers. In Amsterdam is De Utrechtsestraat een mooi vertrekpunt voor zo’n tocht, maar ook de Negen Straatjes, de Jordaan en heel veel andere buurten lenen zich prima voor zo’n horecaroute. Ga vooral lekker met de trein naar Amsterdam, zodat je flink bespaart op de gillend dure parkeertarieven in de hoofdstad. Koop je treinkaartje via de Gaiyo app, dan krijg je nog 10% korting ook.

Ga eropuit met Gaiyo
Rotterdam Centraal

Wandel vanaf je huis naar een leuke plaats met een treinverbinding

Zeker nu we door de lockdown wat minder mobiel zijn dan normaal, is het zaak voldoende te blijven bewegen. Wandelen is daar een uitstekend middel voor. Het is goed voor je mentale gezondheid, je creativiteit en je spieren én verkleint de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Ben je een beetje uitgekeken op telkens hetzelfde rondje in de buurt van je huis? Pak het dan eens anders aan en wandel gewoon naar een andere plaats met een treinstation. Zo ben je echt onderweg naar een einddoel, in plaats van bezig met het zoveelste ommetje. Koop onderweg naar je bestemming alvast je treinkaartje voor de terugweg, dan krijg je 10% korting en hoef je op het station niks meer te doen. Je zult gegarandeerd een voldaan gevoel hebben als je na je wandeltocht in de trein terug naar huis zit.

Ga eropuit met Gaiyo
De Zaanse Schans moet je een keer bezocht hebben in je leven.

Speel toerist in eigen land 2: ontdek de Zaanse Schans

Molens, klompen en kazen, veel Hollandser dan dit wordt het niet. De Zaanse schans is een van de populairste toeristische attracties van Noord-Holland. Het dorp staat vol authentieke houten huisjes, molens, ambachten en een kaasboerderij, een feest voor het oog, en iets dat je gewoon een keer in je leven gezien moet hebben. Dus pak nu je kans, want je hebt er door corona het rijk alleen. De Zaanse Schans is heel gemakkelijk met de trein aan te doen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Koog-Zaandijk. Dit station bereik je in iets meer dan een kwartier met de stoptrein vanuit Amsterdam CS. Vanaf station Koog-Zaandijk tippel je in nog eens 15 minuten naar de Zaanse Schans. Plan en boek je treinreis met de Gaiyo app, dan krijg je 10% korting op je treinticket. Veel plezier!

Ontdek de Bieschbos per boot

De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. Je kunt er dus eb en vloed meemaken. De Biesbosch is bovendien een avontuurlijk doolhof van rivieren, eilandjes met wilgenbossen en lommerrijke kreken met helder water. Je kunt er natuurlijk lekker rondbanjeren, maar je wordt pas echt één met de natuur als je in een fuisterboot of kano de smalle kreken verkent. Er zijn overal rondom de Bieschbos bedrijven die ze verhuren. Grote kans dat je vanuit je bootje een ijsvogel of kiekendief voorbij ziet vliegen. De Bieschbos ligt ingeklemd tussen verschillende plaatsen zoals Dordrecht, Sliedrecht en Werkendam, dus er is altijd wel een treinstation in de buurt. Vanaf daar brengt de bus je tot in de Bieschbos. Plan en boek je reis in de Gaiyo app, dan wijst alles zich vanzelf en krijg je ook nog 10% korting op je treinticket.

Ga eropuit met Gaiyo
Lekker uitwaaien op het strand van Katwijk aan Zee

Maak een strand-/duinwandeling van Katwijk naar Scheveningen

Strand-/duinwandelingen zijn heerlijk, maar het nadeel is vaak dat je dezelfde weg weer terug moet. Dat kan gelukkig anders: door je reis met de trein te beginnen en eindigen. Pak bijvoorbeeld de trein naar Leiden en de bus naar Katwijk en loop over het strand (10 km) of door de duinen (14 km) naar Scheveningen: een prachtige en veelzijdige wandeling. Je begint bijvoorbeeld in Katwijk met een kop meeneemkoffie op de boulevard, die nog in oude sfeer is gebleven. Aan het einde van de boulevard vervolg je je weg over het strand of door de duinen naar Wassenaar. De duinroute is echt een aanrader, want prachtig. Vanaf de Wassenaarse Slag zie je in de verte al de Pier van Scheveningen liggen, je wandeling zit er bijna op. Aangekomen in Scheveningen kun je de tram naar Den Haag CS pakken en weer met de trein huiswaarts keren. Plan en boek je reis met de Gaiyo app, dan krijg je 10% korting op je treinkaartje.

Ga forelvissen in Geervliet

De forellenvisvijver De Zalmforel is een van de weinige activiteiten die tijdens de lockdown gewoon door kan gaan. Bij de visvijver kunnen normaal 55 personen een hengel uitgooien. Door de coronaregels is dat aantal teruggebracht tot 40. Voor iedere bezoeker laat Marcel vooraf twee kilo aan vissen los, je vangst mag je mee naar huis nemen. De bar van de visvijver is gesloten, maar bestellen en aan de waterkant opeten/-drinken kan wel. Om in Geervliet te komen ga je eerst met de trein naar Schiedam, vervolgens pak je de metro naar Spijkenisse en daar de bus naar Geervliet. 

Ga eropuit met Gaiyo
Ga dieren spotten op de Veluwe

Ga of safari in eigen land, in Nationaal Park Veluwezoom

Wolven, herten, wilde zwijnen, buizerds, om wilde dieren te zien hoef je echt niet in een dierentuin te zijn, want op Nationaal Park de Hoge Veluwe loopt het allemaal rond. En als je geluk hebt, spot je ze nog ook! De NS heeft een mooie wandeling uitgestippeld van treinstation Dieren naar Rheden of Velp, dwars door de Veluwezoom heen. Je kunt hier de routekaart downloaden. Boek je treintickets via de Gaiyo app, dan krijg je 10% korting.

Speel toerist in eigen land 3: ontdek Volendam

Nog zo’n klassieker: Volendam. Het wereldberoemde vissersdorpje werd gesticht in de veertiende eeuw en vandaag de dag trekken zijn de dijk en aangrenzende haven nog altijd drommen toeristen. Wat is er in coronatijd te zien en te doen in Volendam? Je kunt je vergapen aan de vissersboten en aan de traditionele houten gebouwen en huizen. En als je geluk hebt, kom je ook nog een bekende Volendammer tegen, want het plaatsje is mede bekend om zijn palingpop. Over paling gesproken: je kunt Volendam natuurlijk niet verlaten zonder een lekker (afhaal)‘palinkie’ te hebben gehapt bij een van de beroemde rokerijen van Volendam. Volendam heeft zelf geen treinstation maar wel een heel goede busverbinding vanaf Amsterdam CS. Plan je reis en koop je tickets met de Gaiyo app, dan krijg je nog 10% korting op je treinticket ook.

Wat je ook doet, houd je aan de coronamaatregelen en blijf veilig!