Om je te helpen goed voorbereid het nieuwe jaar in te luiden spraken wij met onze collega Menno, Head of Sales bij Gaiyo, over wat er in 2024 staat te gebeuren en veranderen op het gebied van zakelijke mobiliteit in Nederland. Menno belicht de uitdagingen voor MKB-bedrijven bij het regelen van mobiliteit, met nadruk op duurzaamheid en de KM registratieplicht. Een must-read voor een goede start van het nieuwe jaar!
Ha Menno, voordat we het diepe in duiken, hoe is het?
Ja, goed! We hebben bij Gaiyo en met de overname van Mobility Mixx een bewogen en druk jaar achter de rug en er staan nog heel wat mooie dingen te gebeuren in het komende jaar, niet alleen voor ons maar ook op het gebied van zakelijke mobiliteit in Nederland.
Hoe heeft een gemiddeld bedrijf in Nederland de zakelijke mobiliteit voor werknemers geregeld en met welke uitdagingen krijgen zij in 2024 op het gebied van zakelijke mobiliteit te maken?
Het regelen van mobiliteit voor werknemers is voor zowel grotere bedrijven en instellingen, die vaak al zijn aangesloten bij duurzaamheidsorganisaties, als voor kleinere bedrijven een uitdaging. De focus ligt op het vinden van een balans tussen kostenbesparing, milieuvriendelijkheid en medewerkerstevredenheid. In 2024 blijft deze uitdaging bestaan, vooral voor kleinere bedrijven.
Wat gaat er in 2024 veranderen en voor wie?
In 2024 zal de CO2-reductieregeling van kracht worden, die eigenlijk een kilometerregistratieregeling is. Bedrijven met honderd of meer medewerkers moeten vanaf 1 juli 2024 beginnen met registreren en uiterlijk voor 1 juli 2025 rapporteren aan de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Hoe werkt het: wat moeten werkgevers registreren en hoe?
Bedrijven moeten kilometerregistratie opzetten voor alle gebruikte vervoersmiddelen, zoals trein, elektrische auto, dieselauto, benzineauto, en fiets. Dit kan een tijdrovende klus worden voor de individuele werknemer en het is dus zaak om ze daar met handige tools mee te helpen. De registratieplicht gaat vanaf 1 juli 2024 in.
Hoe kan Gaiyo directeuren, HR-managers en mobility managers ondersteunen bij uitdagingen op het gebied van duurzame mobiliteit en mobiliteitsbudget?
Gaiyo ontlast HR-managers bij bedrijven met 100+ medewerkers bij taken zoals het regelen van leasecontracten en mobiliteit en dus ook deze registratieplicht. Als enige dienstverlener in Nederland bieden we een totaaloplossing voor mobiliteit, inclusief toegang tot OV, deelvervoer, registratie van de ritten, rapportages en een alles-in-één app, mobiliteitskaart, en platform.
Hoe kan Gaiyo organisaties helpen bij het reduceren van hun CO2-footprint én tegelijkertijd bijdragen aan de flexibiliteit voor zowel werkgevers als werknemers?
Gaiyo biedt een totaaloplossing voor mobiliteit aan medewerkers, waaronder de mogelijkheid om gebruik te maken van elektrische poolauto’s die je makkelijk kunt delen met je collega’s, publiek beschikbare deelauto’s, differentiatie binnen het vergoedingsbeleid en het stimuleren van elektrisch vervoer. Hierdoor kunnen bedrijven hun CO2-footprint verminderen. Vrijwel alle vervoersopties die wij bieden zijn al emissievrij, dus door Gaiyo in te zetten reduceer je meteen de CO2-footprint. Met meetbaar resultaat.
Daarnaast kunnen werkgevers met Gaiyo hun duurzame mobiliteitsbeleid meteen in actie omzetten, inclusief vergoedings- en beloningsmodellen om bepaalde vervoerskeuzes, zoals elektrisch vervoer, te stimuleren. Ook de nieuwe fiscale regels rondom fiscaal vriendelijk privégebruik kunnen we direct inzetten – deze zijn inmiddels ook door de Eerste Kamer bekrachtigd. Door slim om te gaan met spits en daltarieven voor het hele bedrijf geven we bedrijven de mogelijkheid om te besparen op de reiskosten. Medewerkers behouden de maximale flexibiliteit bij het kiezen van hun dagelijkse reismethode met de Gaiyo App. Zo gaan bij ons de medewerkerstevredenheid, kostenbeheersing en verduurzaming hand in hand.
Heb je nog nieuwjaarswensen?
De beste wensen voor iedereen natuurlijk. En ook: Get going. Get Gaiyo 🙂