Klaar voor CO2 registratieplicht met Gaiyo

Duurzaamheid is een topprioriteit geworden in het bedrijfsleven. Een van de sleutelstappen naar een duurzamere toekomst is het reduceren van de CO2 uitstoot. De eerste stap daarin is het nauwkeurig bijhouden van de kilometerregistratie van zakelijke en woon-werkreizen. In dit artikel gaan we in op de aanleiding voor deze registratieplicht (ofwel de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit), wat er van bedrijven wordt verwacht, en hoe Gaiyo de integrale oplossing biedt om deze uitdaging aan te gaan.

De aanleiding

Van de CO2 uitstoot van bedrijven komt 45% voort uit de mobiliteit van medewerkers, en daarvan bestaat 86 procent uit woon-werkverkeer. Met de noodzaak om minder broeikasgassen uit te stoten en met het oog op duurzame bedrijfsvoering, heeft de overheid een registratieplicht voor de CO2 uitstoot ingesteld. Vanaf 1 juli 2024 zijn bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om nauwkeurig de kilometers van woon-werk en zakelijke reizen van hun medewerkers te registreren, waarna de RVO deze kilometers omrekent naar CO2 uitstoot. Deze verplichting is niet alleen wettelijk, maar ook een essentiële stap om de CO2 uitstoot te verminderen en een duurzamere toekomst te realiseren. Samen zijn we zo in staat om tegen 2030 de CO2 uitstoot van zakelijke reizen met 15 MTon te verminderen t.o.v. 1990.

Wat wordt er van een bedrijf verwacht?

De verplichting om kilometerregistratie uit te voeren is meer dan slechts een administratieve taak. Het is een kans voor bedrijven om actief bij te dragen aan duurzaamheid en het reduceren van hun ecologische voetafdruk. Het is van vitaal belang om inzicht te verkrijgen in de mobiliteitspatronen van medewerkers en maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen. Niet alleen gaat het om het voldoen aan de registratieplicht, maar ook om verantwoordelijkheid nemen voor de planeet en toekomstige generaties. Bereid je daarom goed voor door in kaart te brengen welke gegevens je nodig hebt en welke al worden bijgehouden in je organisatie. Bedenk ook hoe je de volledige registratie wilt gaan doen, zelf of met een partner zoals Gaiyo. Vergeet niet om ook je medewerkers (en OR) te informeren en mee te nemen in deze nieuwe verplichting.

Wat biedt Gaiyo?

Het implementeren van een bedrijfsbrede aanpak voor mobiliteit kan aanvoelen als een grote stap met veel impact. Wij helpen je om alles binnen een veilige omgeving in goede banen te leiden. Denk aan een soepele onboarding binnen de organisatie, advies over het mobiliteitsbeleid en de beste oplossingen voor medewerkers. En zijn er specifieke wensen, bijvoorbeeld voor eigen poolauto’s, dan is er veel ruimte voor maatwerk.

Alle voordelen op een rij:

  • One-stop-shop voor duurzame bedrijfsmobiliteit: reizen op rekening, kilometervergoeding, mobiliteitsbudget, Gaiyo App en/of Card.
  • Gebruiksvriendelijk: ‘one key for all mobility’, m.a.w. één account voor alles (en makkelijk switchen tussen privé- en zakelijk gebruik).
  • Keuzevrijheid: werknemer heeft toegang tot alle beschikbare deelmobiliteit in de buurt.
  • Makkelijk te implementeren: medewerkers kunnen binnen 10 minuten starten met het gebruik van Gaiyo.
  • Altijd inzicht in en overzicht over de uitgaven: dekkende registratie en complete rapportages.
  • Veilige dataomgeving met complete scheiding tussen privé en zakelijk.

Conclusie

Met de deadline van 1 juli 2024 in zicht is het essentieel dat bedrijven zich voorbereiden op de verplichte kilometerregistratie van woon-werk en zakelijke reizen. Deze verplichting is niet alleen een juridische verplichting, maar ook een kans om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en het verminderen van de CO2 uitstoot. Met Gaiyo kies je voor de betrouwbare en ervaren partner die je direct helpt bij de registratieplicht en niet in het minst, gemak biedt voor de medewerkers om duurzaam te gaan en blijven reizen.

Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen en een stap voorwaarts te zetten naar een groenere en duurzamere toekomst. Maak je samen met ons het verschil voor een gezondere planeet voor toekomstige generaties?