Hoe Gaiyo na de overname van Mobility Mixx de zakelijke mobiliteitsmarkt verandert

Na de overname van Mobility Mixx door Gaiyo, duiken we met onze CEO Lucien Groenhuijzen dieper in de veranderende wereld van zakelijke mobiliteit in Nederland. Ontdek hoe Gaiyo door voortdurend te innoveren streeft naar de top van deze markt en hoe de overname deze innovatie in een stroomversnelling heeft gebracht.

In mei 2023  nam Gaiyo Mobility Mixx over. Hoe gaat het nu?

“Lucien Groenhuijzen (LG): “Goed! Er is een hoop gebeurd sinds de overname. Nu een nieuwe branding bijvoorbeeld, met een nieuw logo en een hele advertentiecampagne eromheen. We zitten niet stil.”

Was die rebranding nodig? 

LG: “Ja, dat was nodig om ons merk echt sterk in de markt neer te zetten en aan meer naamsbekendheid te gaan bouwen. Zeker nu we Mobility Mixx hebben overgenomen en een serieuze speler zijn geworden in de zakelijke markt. En ook in de consumentenmarkt willen we bekender worden en groeien. Onze campagne is nu op heel veel stations te zien, dus laten we hopen dat steeds meer mensen Gaiyo gaan leren kennen. Zakelijk gaat dat al behoorlijk goed. Nieuwe collega’s zijn erg onder de indruk van de tractie die we, sinds de overname van Mobility Mixx vier maanden geleden, hebben in de zakelijke markt. Er zijn al verschillende nieuwe zakelijke klanten bij gekomen.”

“Nu we Mobility Mixx hebben overgenomen zijn we een serieuze speler geworden in de zakelijke markt”

Hoe ziet de zakelijke mobiliteitsmarkt eruit in Nederland?

LG: “De NS is met de NS Business Card de grootste aanbieder en dan heb je nog een viertal andere zakelijke aanbieders. Mobility Mixx is daar de oudste van, het bedrijf begon 25 jaar geleden als startup van Connexxion. Toen wij het overnamen was het in handen van de Japanse leasemaatschappij MHC. Alle andere spelers binnen de zakelijke markt zijn onderdeel van autogerelateerde bedrijven, die hun klanten naast (lease)auto’s nog iets extra’s willen aanbieden op het gebied van vervoer.

Al deze zakelijke aanbieders zitten wat traditioneler in de race, ze bieden een pas aan waarmee je met het OV kunt reizen, tanken en laden. De pas fungeert feitelijk als betaalmiddel: als je een Check of een MyWheels wilt gebruiken dan moet je wel eerst een account aanmaken bij de desbetreffende aanbieder. Dat is best veel gedoe en dus gebruiken mensen dit niet. Met Gaiyo maken wij hier echt het verschil, omdat wij alle aanbieders volledig geïntegreerd aanbieden in één app, één kaart met één account en op één zakelijke factuur.”

Was Gaiyo voor de overname van Mobility Mixx al actief in de zakelijke markt?

LG: “Ja, we zijn in 2022 begonnen met Gaiyo Business, onze zakelijke tak. We hadden sindsdien zo’n 40 klanten; vooral wat kleinere partijen dus er was nog niet heel veel gebruiksvolume. Dat kwam ook doordat Gaiyo wel een app, maar geen reispas had. Die heb je nog wel nodig als je veel met het openbaar vervoer wilt reizen. Met de overname van Mobility Mixx kregen we er in een keer een grote groep klanten en hun medewerkers erbij. De medewerkers van deze klanten kunnen nu de Gaiyo-app leren kennen en deze naast hun reispas zakelijk gebruiken, een enorme win. Wij zijn nu echt de meest complete ‘alles in 1’ dienstverlener van Nederland. We zien bovendien dat bij veel van onze klanten het reizen weer toenemen, mensen gaan duidelijk weer vaker naar kantoor. Ik verwacht daarom dat we in de komende tijd flink zullen groeien in het aantal gebruikers en reisbewegingen.”

Wat voor impact had deze overname op jullie bedrijf?

LG: “Alles is in feite in de versnelling gekomen. Ons businessmodel is uitgebreid met de zakelijke reiziger, onze zakelijke omzet is nu groter dan onze consumentenomzet. We hebben de eerste 100 dagen van de integratie tussen Gaiyo en Mobility Mixx achter de rug. We werken allemaal op 1 locatie nu en we begrijpen elkaar daarom ook steeds beter. Alle Mobility Mixx klanten kunnen nu ook met Gaiyo zakelijk reizen. We hebben een ambitieus groeiplan voor 2024 en daar werken we met z’n allen hard aan. Spannend, maar we zijn met de goede dingen bezig.”

“De CO2-impact van je reisopties wordt straks direct zichtbaar in de app”

Kun je daar al meer over vertellen?

LG: “In Nederland richten we ons de komende tijd vooral op de volledige integratie van Gaiyo en Mobility Mixx. De eerste versie is nu gereed, wat betekent dat zakelijk gebruikers nu alles kunnen gaan gebruiken, dus naast hun reispas ook de app van Gaiyo en onze CO2-registratie module. En het mooie van de Gaiyo app is dat gebruikers ook privé kunnen reizen als ze dat willen. Ze betalen dat dan gewoon zelf en niet via hun werkgever. Daarin zijn wij in Nederland uniek.

Gaan jullie nog andere nieuwe functionaliteiten toevoegen?

LG: “Zeker! We voegen nog steeds nieuwe vervoerders toe, zoals recent Felyx en Greenwheels. We zijn druk bezig met een mooi product voor elektrische deelauto’s voor besloten groepen (zoals bedrijven), de zogenaamde pool-auto’s. Hetzelfde doen we met fietsen, bijvoorbeeld door het creëren van Cyclehubs. En alles helemaal geïntegreerd in de Gaiyo app.

En de Gaiyo Card die dankzij Mobility Mixx aan het aanbod is toegevoegd, kan dus worden gebruikt in het OV en voor tanken en opladen?

LG: “Dat klopt. Bij dat opladen gaan we trouwens ook grote stappen zetten. De laadmarkt is namelijk erg ondoorzichtig, de tariefverschillen tussen aanbieders zijn gigantisch en niemand die daar goed inzicht in geeft. Samen met een partner onderzoeken we hoe Gaiyo hier meer transparantie in kan brengen. Dat je straks niet alleen een kaart hebt waarmee je je auto kunt opladen, maar dat je in onze app ook kunt zien waar je kunt laden, wat het tarief is van een laadpaal en zo beter kunt kiezen. Dat is voor al onze klanten lucratief, want het opladen van elektrische auto’s wordt een behoorlijke kostenpost. Als totaalaanbieder van mobiliteit werken we heel graag aan zo’n ontwikkeling mee.”

Nog andere mooie ontwikkelingen bij Gaiyo?

LG: “We zijn in september live gegaan in België, met een groot aantal partners. En daar komen er nog veel meer bij. Op de Belgische consumentenmarkt is er nog geen Gaiyo-alternatief, dus dat gaan we eerst neerzetten en het aanbod uitbreiden. We willen bijvoorbeeld nog straatparkeren toevoegen en een dekkende oplossing hebben voor het OV. In de loop van volgend jaar gaan we kijken of we Gaiyo ook in België zakelijk kunnen uitrollen. Enkele van onze grotere klanten hebben ook vestigingen in België en die hebben al interesse getoond.”

Benieuwd hoe Gaiyo de zakelijke reiservaring in jouw bedrijf kan transformeren? Ontdek meer over onze geïntegreerde mobiliteitsoplossingen en neem vandaag nog contact op.