Marianne Faro: “Mijn droom is dat iedereen die dat kan over vijf jaar met shared mobility reist”

Marianne Faro is managing partner bij Itility in Eindhoven. Om de CO2-voetafdruk van het bedrijf kleiner te maken, kunnen medewerkers sinds kort kiezen voor een shared mobility-budget. Na een pilotproject, waarin vier MaaS-apps werden uitgeprobeerd, koos het bedrijf voor Gaiyo als MaaS-partner. In dit interview vertelt ze erover.

Wat is Itility voor bedrijf en welke rol speelt mobiliteit bij jullie?

“Itility is een consultancybedrijf in digitale oplossingen. Onze data-, software- en cloudspecialisten werken aan projecten bij onze klanten in huis. Het aantal leaseauto’s is in ons bedrijf dan ook groot, net als onze CO2-footprint. Daarom zijn we gaan nadenken over shared mobility.”

Kun je iets meer vertellen over de shared mobility-pilot die jullie hebben gedaan?

“In de pilot hebben we vier MaaS-providers uitgeprobeerd: Gaiyo, Amaze, Turn en Together. En omdat ik van ons kantoor een Amber-hub had laten maken, moest Amber er los bij, want die is nog nergens geïntegreerd.” Een gevarieerde groep van dertig vrijwilligers heeft drie maanden lang de apps en verschillende vormen van shared mobility uitgeprobeerd. Ze hebben in die drie maanden 738 trips met shared mobility gemaakt, meer dan 22 duizend kilometer afgelegd, 32 duizend kilo CO2 bespaard en daarmee 146 fictieve bomen geplant.”

Waarom hebben jullie na deze pilot gekozen voor Gaiyo?

“Enerzijds vanwege het uitgebreide geïntegreerde aanbod in de app. Dat aanbod is bij geen enkele andere MaaS-app zo groot. En anderzijds vanwege de flexibiliteit en beschikbaarheid van het team van Gaiyo. Het is voor ons als bedrijf belangrijk medewerkers het inzicht te geven in wat het kost en wat de CO2-impact is van wat ze doen. Gaiyo was van alle apps de enige partij die wekelijks alle gebruiksinformatie voor ons paraat had. Het Gaiyo-team werkt nu aan een portal waarin onze medewerkers kunnen zien wat ze verbruiken en wat de CO2-impact is van elke reis. Super dat ze dat maatwerk kunnen leveren.”

Gaat iedereen in het bedrijf nu op shared mobility over?

“Dat zal helaas niet lukken, want er zijn bijvoorbeeld mensen die in afgelegen dorpjes wonen en er zijn ook klanten die niet in de buurt van een mobiliteitshub zijn gehuisvest. Dan werkt shared mobility gewoon niet. Shared mobility staat nu wel standaard bij ons in het menu. We stimuleren uiteraard dat mensen kiezen voor de duurzamere opties en daarom investeren we daar zelf ook wat in. Dat houdt in dat je privé ook van deze opties gebruik mag maken. Want dat kunnen leaserijders natuurlijk ook.”

Vind je dat je als werkgever ook verantwoordelijk bent voor de mobiliteit van medewerkers?

“Ja, omwille van de CO2-reductie. In een bedrijf als het onze is mobiliteit een onderdeel van het werk. Dus dan moet je als werkgever zorgen dat er voldoende duurzame opties ter beschikking staan. Maar ook wat de privé-kilometers betreft, kun je als werkgever een waardevolle rol vervullen. Want als iemand met een leaseauto en in het weekend de fiets pakt om boodschappen te doen omdat de werkgever dat stimuleert, dan heeft dat óók impact. Elke kilometer die niet met een auto op fossiele brandstof wordt gereden, is er een.”

Waar zie je jullie shared mobility-project over vijf jaar?

“Mijn droom is dat iedereen die dat kan over vijf jaar met shared mobility reist. Dat zou wat mij betreft minimaal een derde van onze medewerkers moeten zijn. En dat iedereen die in een afgelegen dorp woont of naar een klant moet die afgelegen is gevestigd, zich met een elektrische auto verplaatst.”

Wat wens je Gaiyo toe?

“Nog héél veel shared kilometers. En dat wij daar als bedrijf dan weer een mooie bijdrage aan kunnen leveren. Want dit is ook echt onderdeel van onze vijf kernwaarden: Passie, Inhoud, Leveren, Samen en Innovatie. In de S van samen past Gaiyo heel goed. Niet alleen vanwege de shared mobility, maar ook omdat ze echt de samenwerking met bedrijven als het onze opzoeken.”