Tips voor elektrisch rijden: zo kom je zo ver mogelijk op één volle accu

Gaiyo tips voor elektrisch rijden

Huur je wel eens een elektrische (deel)auto? Of heb je zelf een elektrische auto? Dan zul je merken dat de actieradius bijna altijd lager is dan door de fabrikant belooft. Als bestuurder kun je wel dingen doen om de actieradius te vergroten. Acht tips voor elektrisch rijden: zo rijd je zoveel mogelijk kilometers op één volle batterij.

Het aantal kilometers dat je op een volle batterij kunt rijden, komt lang niet altijd in de buurt van het door de fabrikant geadverteerde aantal. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst is de actieradius van elektrische auto’s niet constant, maar wordt deze beïnvloed door het weer, je rijstijl en de kwaliteit en leeftijd van de batterij. Wanneer het koud is, verkleint de actieradius van een elektrische auto bijvoorbeeld aanzienlijk. Dat kun je helaas niet beïnvloeden. De leeftijd van de accu evenmin. Wat je wél kunt beïnvloeden, is je eigen rijstijl. Met deze tips kom je het verst op één volle batterij.

Tips voor elektrisch rijden

1. Rijd defensief

Het kan geen verrassing zijn: hoe sneller je rijdt, hoe sneller je batterij leeg is. Probeer dus rustig te rijden en overschrijd de maximumsnelheid niet. Als je op de snelweg 90 kilometer per uur rijdt in plaats van 120, dan win je daar veel batterij mee. 

2. Gebruik regeneratief remmen
Bij elektrische auto’s kun je de functie regeneratief remmen gebruiken. Dit wordt ook wel one pedal driving en recuperatief remmen genoemd. Het houdt in dat de elektrische auto afremt zodra je stopt met stroomgeven en daarmee energie terugwint. Vaak kun je kiezen in welke mate energie wordt teruggewonnen bij het loslaten van het stroompedaal en dus hoe sterk de auto afremt. Bij one pedal driving maak je gebruik van deze hoogste stand van regeneratief remmen. Door goed te anticiperen op het verkeer, heb je je rempedaal in principe alleen nog nodig bij onverwachte situaties. Door deze manier van rijden bespaar je energie en slijten je remmen minder snel.

3. Gebruik cruisecontrol

Met een constante snelheid verbruik je minder. Met cruisecontrol lukt dat beter dan met je voet. Gebruik deze dus overal waar je een langer stuk achtereen op een bepaalde snelheid moet rijden, zelfs als de maximumsnelheid laag is.

4. Gebruik de auto voor je

Door in iemands luchtstroom te rijden, verlaag je de luchtweerstand op je eigen auto waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Houd hierbij uiteraard wel een veilige afstand.

5. Gebruik je verwarming en airconditioning niet

Gebruik zo min mogelijk elektrische extra’s in de auto. Laat je autoradio dus uit en gebruik ook geen verwarming of airconditioning. Is het echt te koud om de auto niet te verwarmen? Zet dan je stoelverwarming aan, dat is energiezuiniger dan het verwarmen van je hele auto. geen verwarming. Als je auto aan een laadpaal staat, kun je je auto ook voorverwarmen of voorkoelen met gebruik van de netstroom.

6. Vermijd files

Files hebben een desastreuze invloed op de actieradius van elektrische auto’s; door het vele stoppen en starten verbruik je veel energie. Probeer dus files te vermijden en plan je reis goed vooruit. Dat kan met de handige app van Gaiyo.

7. Anticipeer

Kijk goed vooruit zodat je voorkomt dat je ineens hard moet remmen. Hoe langer en rustiger je afremt, hoe effectiever de accu geladen wordt met het regeneratiesysteem.

8. Reis licht

Hoe lichter je auto, hoe minder stroom die verbruikt. Leg je auto dus niet vol met spullen, maar houd hem zo leeg mogelijk. 

Ook eens een elektrische auto proberen? Met de handige vervoersapp Gaiyo vind je alle elektrische deelauto’s bij jou in de buurt.