Platooning: worden we straks vervoerd door konvooien van zelfrijdende bussen?

Platooning: worden we straks vervoerd door konvooien van zelfrijdende bussen?

Het is nu nog geen buzzwoord, maar mark our words, over een paar jaar heeft iedereen het erover: platooning. Dit is een technologie waarbij twee of meer voertuigen in een gecoördineerd cluster op de weg rijden. Platooning is dé belofte voor het goederenvervoer en zou een revolutie kunnen betekenen voor de transportsector. Maar ook in het openbaar vervoer biedt deze technologie volop kansen.

Wat is platooning? 

Bij platooning is er sprake van meerdere voertuigen, met maar één menselijke chauffeur. De rest van het konvooi bestaat uit zelfrijdende (of -varende, of -vliegende) vervoersmiddelen. Deze verplaatsen zich als een gecoördineerd groepje en zijn met elkaar ‘verbonden’ via draadloze communicatie, een camera, radar en wifi.

De voordelen van platooning

Platooning is vooral in de transportsector een onderwerp van onderzoek. Het heeft verschillende voordelen: 

Brandstofbesparing

Allereerst brandstofbesparing. Door platooning rijdt men lichter. Dat komt doordat de luchtwrijving, die zorgt voor extra brandstofverbruik, alleen de voorste vrachtwagen treft. Bij de vrachtwagens die volgen vermindert deze weerstand aanzienlijk, wat een brandstofbesparing oplevert die kan oplopen tot wel 12%. Minder CO2-uitstoot dus. In een tijd waarin duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker is, zijn er steeds meer transportbedrijven bezig met platooning.

Efficiëntie

Door platooning kunnen verschillende vrachtwagens met een constante snelheid rondrijden. Dat is efficiënt. Tijdens de rit ontstaan er minder plotselinge snelheidsverminderende manoeuvres én hoeft er minder vaak te worden versneld om weer op snelheid terug te komen.

Veiligheid

Het verkeer wordt dankzij platooning veliger door technologie als voertuigdetectie en automatisch remmen. Sensoren kunnen trage of stilstaande voertuigen, mensen of objecten detecteren en daar veel accurater op reageren dan mensen. 

Hoe werkt platooning?

Het eerste voertuig is via draadloze communicatie verbonden met het peloton. De bestuurder van dit voertuig bepaalt de beweging van de tweede truck, die autonoom rijdt. Het platooning-systeem omvat technologieën voor voertuigdetectie, anti-botsen en zijdelingse controle om de verkeersveiligheid te verhogen. Bij het platooningsysteem is een koppeling en ontkoppeling mogelijk. Andere weggebruikers krijgen dan de mogelijkheid tussen de voertuigen van het plateau door te rijden/lopen. 

Platooning in het openbaar vervoer

In de transportsector vinden over de hele wereld vinden proefritten met platooning plaats. Maar ook binnen het openbaar vervoer zijn er hier en daar al experimenten. Zoals in Toronto, de grootste en dichtstbevolkte stad van Canada, waar de Toronto Transit Commission (TTC) dit jaar demonstratieproeven met busplatooning wil uitvoeren.

Busplatooning

“Busplatooning is het aan elkaar koppelen van twee of meer bussen in een strak gegroepeerd konvooi,” legt de TTC uit in een rapport. “De bus aan het hoofd van het peloton fungeert als leider en wordt bestuurd door een menselijke chauffeur. De achteropkomende bussen, verbonden door een virtuele koppeling met sensoren, camera’s en draadloze verbindingen, reageren in real time op de opdrachten van de leider om te sturen, te versnellen of te remmen.”

Goedkoper dan lightrail-vervoer

In het TTC-rapport wordt opgemerkt dat de technologie weliswaar nog niet is ontwikkeld voor bussen, maar wel al wordt toegepast in het commerciële vrachtwagenvervoer en in sommige metrostelsels. De voordelen die in het TTC-rapport worden genoemd zijn onder andere: verbeterde veiligheid, minder CO2-uitstoot, verbeterde operationele flexibiliteit en aanzienlijk lagere kapitaal- en exploitatiekosten in vergelijking met lightrail-vervoer, waarbij voor de laatste dure infrastructuur voor spoorlijnen nodig is.

Denk jij dat platooning een kansrijke oplossing is voor het OV?