9 irritante typen bijrijder die je liever niet op de passagiersstoel van je auto wil hebben

9 irritante typen bijrijder

De beste stuurlui staan aan wal. Of ze zitten naast je, in de auto, terwijl jij aan het rijden bent. Het probleem: in zo’n kleine stuurcabine is de maximum-irritatiegraad net zo makkelijk bereikt als de maximumsnelheid op de weg. Je kunt dus maar beter op je hoede zijn. Negen irritante typen bijrijder op de passagiersstoel van jouw auto.

1. De rijinstructeur

Je kent ze vast: mensen die eigenlijk liever niet op de passagiersstoel zitten, maar achter het stuur, omdat ze vinden dat niemand zo goed rijdt als zij zelf. En deze hoogmoed wordt dan op jou losgelaten met allerlei ongevraagde rijinstructies, zoals: “Ik zou in de bocht wel even terugschakelen naar twee”, of: “Als je stilstaat bij het stoplicht zou ik altijd even ontkoppelen.” Houd. Je. Mond.

2. De snelheidsfetisjist

Ook geen pretje: de bijrijder die je overal op de maximumsnelheid wijst, terwijl jij je toch echt keurig aan de maximumsnelheid houdt. Of nou ja, misschien twee kilometertjes eroverheen, maar is dat nou écht een reden om meteen te piepen? Het omgekeerde type bijrijder is trouwens minstens zo irritant. Hij verlangt van jou dat je het gaspedaal zo ver mogelijk intrapt, terwijl jij lekker relaxed over de weg cruiset en helemaal geen zin hebt om een bekeuring te riskeren. 

3. De bange bijrijder

De bange bijrijder denkt voortdurend dat hij door jouw rijmanoeuvres op het randje van de dood balanceert. En dat bevalt hem op z’n zachtst gezegd maar matig. Met het te pas en te onpas (of eigenlijk vooral: te onpas) uitslaan van angstkreten als “Remmen, REMMEN!” en het krampachtig vastgrijpen van het handvat naast het portier, tovert hij jouw relaxte autoritje om in een horrortocht.

4. De parkeerpolitie

Een slag apart: de bijrijder die zich opwindt over hoe en waar jij je bolide neerzet. “Kan je hem niet even wat rechter zetten?”, of, “waarom parkeer je helemaal hier? Dichterbij is ook nog plek.” Ook in de edele kunst van het fileparkeren mengt de parkeerpolitie zich graag met ongevraagde adviezen als: “Nu beginnen met indraaien! Nu!”. Vermoeiend.

5. De knoppenkaper

Sommige bijrijders kunnen hun handen maar lastig bij zich houden en beginnen ongevraagd jouw dashboard te bedienen. Wanneer het zachtjes regent rijken ze meteen naar links om je ruitenwisserknop een zwieper te geven en als een andere weggebruiker iets onhandigs doet waaraan zij zich ergeren, dan is de claxon, JOUW claxon, al gevonden voordat jij goed en wel de situatie overziet. Ook de knoppen van jouw radio, airco, navigatie en raampjes worden schaamteloos geannexeerd.

6. De afvalaso

Een type bijrijder waarop je ook niet persé zit te wachten in je auto, is de bijrijder die zijn eigen auto gebruikt als een afvalbak en jouw glanzend opgepoetste bolide op dezelfde manier behandelt. Lege blikjes, mandarijnschillen, koffiebekers, snoeppapiertjes, kruimels, zakdoekjes, alles werpt hij voor zich op de grond, onder het motto: “dat ruim ik later wel weer op.” Quod non…

7. De navigatienalatige

“Oeps, ik geloof dat je daar net naar rechts had gemoeten.” Ken je die? Het is de bijrijder die bij het instappen semi-solidair aanbiedt je de weg naar de eindbestemming te wijzen, maar tijdens het navigeren voornamelijk zijn socials zit te checken, waardoor zijn aanwijzingen steeds net te laat komen…. Grrr.

8. De cruisecontroller 

De cruisecontroller neemt de gelegenheid van het gezamenlijke autoritje te baat om eens lekker in de chillstand te gaan. Hij gooit zijn schoenen uit, plant zijn bezwete voeten tegen het dashboardkastje en/of gooit de stoelleuning subiet in de horizontale stand. Je bent de straat nog niet uit of hij ligt al te snurken. Jij voelt je ondertussen een veredelde taxichauffeur.

9. De rijafleider 

De rijafleider is een type bijrijder waarvoor je moet oppassen. Want terwijl jij je op de weg moet concentreren, leidt hij je aan de lopende band af. Bijvoorbeeld met een stroom matig interessante verhalen over zijn verbouwing, of door op de meest willekeurige momenten zijn mobieltje voor je gezicht te houden om je filmpjes/gifjes/gekke plaatjes te laten zien. Voor de rijafleider is er eigenlijk maar een veilige oplossing mogelijk. Zet hem zo snel mogelijk op een andere soort vervoer. Wil je weten wat de dichtstbijzijnde mogelijkheden zijn? Check dan de Gaiyo-app.