Goedkoop parkeren in Rotterdam: op deze parkeerplekken betaal je het minst

Rotterdam, de mooiste rotstad die er is’, zong Hermes Houseband jaren geleden al. Echte Rotterdammers zullen dit volmondig beamen. Maar ook mensen van buiten de stad is ‘Rotjeknor’ een mini-metropool waar je je gemakkelijk een dagje kunt vermaken. Wie met de auto komt, moet alleen even goed uitkijken waar hij die neerzet, want parkeren is ook in de Maasstad al lang niet gratis meer. Geen nood! Gaiyo ging op zoek naar de goedkoopste parkeerplekken van Rotterdam en doet verslag. 

Goedkoop parkeren Rotterdam: parkeer gratis op een P+R-terrein

Een van de goedkoopste manieren om je auto te parkeren in Rotterdam, is parkeren op een P+R-terrein. P+R staat voor Park + Ride en dat houdt dus in dat je vanaf zo’n parkeerterrein altijd dichtbij OV-mogelijkheden vindt, waarmee je je tocht naar het centrum van de stad heel gemakkelijk zonder auto kunt vervolgen. Rotterdam beschikt over maar liefst 15 P+R-terreinen. De meeste zijn gratis te gebruiken. Alleen de P+R-locaties Alexander, Hoek van Holland, Kralingse Zoom, Meijersplein en Slinge  zijn gratis in combinatie met een vervolgtraject met het openbaar vervoer. Maak je op deze P+R-terreinen geen gebruik van het openbaar vervoer (voor de heen én de terugreis!) dan betaal je het normale parkeertarief: € 0,50 per 18 minuten, met een maximum dagtarief van € 17,-. Wanneer je langer dan 72 uur parkeert gaat het normale tarief van € 0,50 per 18 minuten met een maximum van € 17,00 per dag in werking.

Goedkoop parkeren Rotterdam: reserveer een plek in een stadsgarage

De gemeente Rotterdam beschikt over 17 stadsgarages op toplocaties, zoals Meent, Schouwburgplein en Museumpark. Deze parkeergarages zijn allemaal gemakkelijk bereikbaar en de tarieven zijn er met slechts € 2,- per uur erg gunstig. Wie een beetje vooruit denkt, kan bovendien nog meer voordeel halen uit een parkeeractie in een Rotterdamse stadsgarage. Er zijn namelijk speciale actietarieven wanneer je vooraf een parkeerplek reserveert. Dat kan tot een uur van tevoren en loont al vanaf twee uur parkeren. De voordeelkaarten waaruit je kunt kiezen: 2 uur parkeren voor € 3,-, 5 uur parkeren voor € 6,50, 10 uur parkeren voor € 10,50 en 24 uur parkeren voor € 18,50. Kijk, dat scheelt! Bovendien rijd je met je reservering nog veel makkelijker naar binnen en naar buiten, omdat je kenteken bij de slagboom wordt herkend. Alle stadgarages hebben plekken voor mindervaliden en er zijn voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s. Kijk hier voor een overzicht van alle stadsgarages, of gebruik de GAIYO-app voor het vinden van de dichtstbijzijnde garage.

Goedkoop parkeren Rotterdam: vervolg je tocht per waterbus of watertaxi

Ga je een dagje naar Rotterdam en wil je de volle toeristische ervaring? Zet je auto dan neer in Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel, Alblasserdam, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Dordrecht of Schiedam en vervolg je tocht per Waterbus. Op alle Waterbussen kun je gewoon inchecken met je OV-chipkaart. Maar je kunt natuurlijk ook een los kaartje kopen of kiezen voor een dagkaart voor €10,50, zodat je de hele dag mag meevaren. De stunning views over de maas zijn uiteraard bij die prijs inbegrepen. 

Wil je liever in Rotterdam parkeren? Dan kun je je auto ook neerzetten in de buurt van een van de vijftig watertaxisteigers in Rotterdam of Schiedam. Er is in het centrum van Rotterdam rondom de Maas altijd wel een watertaxisteiger in de buurt, dus met de watertaxi kun je altijd in de buurt komen van je centrumbestemming. En als je je auto parkeert in de buurt van een steiger die  wat verder uit het centrum ligt, zoals bij de Kralinger Esch (dichtbij de ring), betaal je niks of nagenoeg niks. Een ritje met de watertaxi kost, afhankelijk van het aantal zones dat je doorkruist, tussen de €4,50 en de € 10,-. Kijk hier voor een overzicht van de steigerlocaties. 

Goedkoop parkeren binnen de ring van Rotterdam: in deze gebieden betaal je (nagenoeg) niks

In het grootste deel van Rotterdam moet je betalen om je auto op straat te parkeren. De parkeertarieven zijn echter mild, zeker buiten het centrum. Globaal zijn de parkeerzones verdeeld in het centrum en twee ringen. In het centrum kost straatparkeren € 4,14 per uur. De ring erbuiten kent een tarief van € 2,50 per uur en in de buitenste parkeerzone betaal je nog maar € 1,76 per uur. Wil je je auto gratis op straat zetten? Dan kan dat binnen de ring nog in sommige delen van Kralingen, Zuid en omgeving Blijdorp. Goedkoper parkeren in vergunningsgebieden kan ook als je bij iemand op bezoek gaat die daar woont. Met een bezoekersparkeervergunning parkeren bezoekers namelijk met korting. Degene met de vergunning zal je daarvoor moeten aanmelden, bijvoorbeeld via deze website

Goedkoop parkeren Rotterdam: gebruik de Gaiyo app

Ben je op zoek naar een goedkope parkeerplaats in Rotterdam in de buurt van een specifieke locatie? Gebruik dan Gaiyo. Deze app bundelt alle nuttige informatie op het gebied van vervoer en parkeren voor je, en maakt het mogelijk om direct je vervoersopties te boeken. Gaiyo toont dus ook heel overzichtelijk wat alle parkeermogelijkheden zijn in de buurt van jouw locatie. Het betreft zowel P+R-locaties, parkeerzones, als parkeerterreinen en -garages, met uiteraard steeds het geldende tarief erbij. Zo vind je, waar je ook bent, altijd de goedkoopste parkeerplek in de buurt en kun je ook meteen je vervolgvervoer in kaart brengen. Neem bijvoorbeeld een deelscooter om naar je eindbestemming te komen. Je vindt en boekt hem heel eenvoudig in de app.

Benieuwd waar je goedkoop kunt parkeren in Amsterdam? Lees dan dit artikel.