Helmplicht snorfiets: wanneer moet je een helm op op je snorscooter?

Gaiyo - helmplicht

Per 1 juli 2022 moet je verplicht een helm dragen op alle soorten scooters, dus ook die met een blauw kenteken. Deze helmplicht wordt ingevoerd in heel Nederland, dus niet alleen in drukke steden. In dit artikel lees je alles over de helmplicht snorfiets.

Helmplicht snorfiets: wanneer gaat het in?

Heb je een scooter met blauw kenteken, door de wet ook wel snorfiets genoemd? Bereid je dan maar vast voor op helmhaar vanaf zomer 2022. Per 1 juli van dat jaar worden snorfietsers door heel Nederland namelijk verplicht om een helm te dragen. Of je nou over rustige landweggetjes hobbelt met je scooter, of door de drukke binnenstad. De helmplicht snorfiets wordt ingevoerd om hersenletsel en het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers terug te dringen. Op 28 mei 2021 stemde de ministerraad in met dit plan.

Helmplicht ook bij snorscooters

De helmplicht snorfiets houdt in dat alle snorfietsers, dus mensen die op een scooter met een blauw kenteken rijden, én hun passagiers, dan net als alle scooters met een geel kenteken (bromfietsers) een helm op moeten. De helmplicht snorfiets geldt voor zowel elektrische scooters als snorfietsen met een verbrandingsmotor.

Aantal snorfietsen sterk toegenomen

De afzet van nieuwe snorfietsen en bromfietsen was in 2020 op het hoogste niveau sinds 2010, blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In totaal werden er 84.711 exemplaren geregistreerd, een stijging van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van alle nieuwe scooters die het afgelopen jaar werden geregistreerd, was bijna driekwart een snorfiets.

Snorfietsers niet blij met helmplicht

Het ontbreken van een helmplicht was voor honderdduizenden snorfietsbezitters van doorslaggevend belang om voor dit voertuig te kiezen. In een recent verschenen rapport van Arcadis geeft 55 procent van de snorfietsers dan ook aan over te zullen stappen naar een ander vervoermiddel wanneer de ‘helmplicht snorfiets’ wordt ingevoerd. De lol van het blauwe kenteken is nu juist dat je géén helm op hoeft, en dus je haren lekker kan laten wapperen in de wind. Tegenstanders van de ‘helmplicht snorfiets’ werpen bovendien tegen dat een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend is voor sommige soorten snorfietsen.

Pedelec-helm voor snorfiets

De minister van Infrastructuur en Waterstaat is gelukkig gevoelig voor de bezwaren van snorfietsers en laat TNO onderzoeken of een speed-pedelec-helm ook volstaat voor de snorfiets. Deze helm, die verplicht is voor snelle e-bikes, is lichter dan een bromfietshelm en ventileert bovendien beter. De eerste resultaten zijn hoopvol voor de pedelec-helm, meldt een woordvoerder van het ministerie. Als de uitkomsten van het onderzoek naar de veiligheid van de pedelec-helm inderdaad positief zijn, mogen snorfietsers straks dus ook voor kiezen voor een speed-pedelec helm.

Helmplicht en deelscooters: hoe zit dat?

De meeste deelscooters, zoals die van felyx, GO Sharing en Check, hebben een blauw kenteken en vallen daarmee dus ook in de categorie snorfiets. Dus hoe moet dat straks, als de helmplicht snorfiets is ingegaan? Huur je er dan twee deelhelmen bij? Inderdaad!

In Amsterdam geldt sinds 2018 al een helmplicht voor snorfietsen, omdat snorscooters daar van de fietspaden zijn verbannen. Deelscooteraanbieders hebben dus al ervaring op dit vlak. De Amsterdamse deelscooters zijn uitgerust met een koffer, met daarin twee helmen. Dit zal per volgend jaar zomer dus ook zo zijn voor deelscooters in de rest van het land.

Bijgewerkt op 23/08/2021, 10.33u: De helmplicht snorfiets werd mede ingevoerd om hersenletsel te voorkomen.