Deelscooters in Rotterdam: welke zijn er en waar vind je ze?

Deelscooters in Rotterdam

Wist je dat de deelscooter Rotterdam aan het veroveren is? Om de leefbaarheid in de stad te bewaken, zet Rotterdam namelijk vol in op deelvervoer. En met succes. Je kunt, zeker in de spits, geen kruispunt voorbijrijden of je ziet wel een paar deelscooters bij het stoplicht staan. Welke aanbieders zijn er actief in de Maasstad? En waar kun je een deelscooter vinden?

Deelscooters vormen een duurzame aanvulling op het mobiliteitsaanbod in Rotterdam en dragen bij aan het bereikbaar houden van de stad. Je met een elektrische scooter door het drukke stadsverkeer bewegen is sneller, makkelijker en beter voor het milieu. Het gebruik van zo’n e-scooter kost ongeveer hetzelfde als het openbaar vervoer en is bijna altijd goedkoper dan de auto of een taxi. Je hebt immers geen parkeer en brandstofkosten. Een overzicht van welke deelscooter Rotterdam te bieden heeft en waar je jouw deelscooter kunt vinden.

Deelscooter Rotterdam: deze aanbieders zijn actief

Als je in Rotterdam een deelscooter wilt pakken, kun je kiezen uit drie verschillende aanbieders: 

Deelscooter Rotterdam: Check

Check biedt zijn deelscooters aan in verschillende steden, maar begon in 2019 in Rotterdam. Daar is het aantal deelscooters van Check in een jaar tijd verdubbeld, naar nu al meer dan 3000 exemplaren. Niet zo gek dus, dat je deze deelscooters in Rotterdam zo vaak ziet.  Het idee achter Check is dat je in de stad binnen 15 minuten op je plek van bestemming moet kunnen komen. Deze deelscooter maakt dat mogelijk, want er staat er altijd wel eentje bij je in de buurt. Binnen 30 seconden ben je op weg. De scooters van Check zijn wit met een paarse streep en het Check-logo. De standaardprijs van de Check deelscooter is €0,25 per minuut, met een starttarief van €0,75. Je deelscooter even parkeren kost €0,10 per minuut.

Deelscooter Rotterdam: felyx

De tweede aanbieder die met zijn elektrische deelscooter Rotterdam een beetje mobieler maakt, is felyx. Dit Amsterdamse bedrijf wil met een compact, gedeeld en duurzaam vervoermiddel de stad leefbaar en bereikbaar houden voor iedereen. De deelscooter van felyx is donkergroen met het felyx-logo. De standaardprijs is €0,30 per minuut. Tussentijds parkeren kost €0,10 per minuut. In gebieden waar de vraag laag is wordt een lagere prijs gehanteerd (dynamic pricing). Hiermee voorkomt het bedrijf dat de scooters te lang stilstaan.

Deelscooter Rotterdam: GO Sharing

De derde deelscooter in Rotterdam, is GO Sharing. Deze aanbieder laat zijn deelscooter Rotterdam overschrijden, want richt zich op de hele regio Rotterdam-Den Haag. Met GO Sharing kun je daarom ook heel handig naar de stad (en terug), vanuit de randgemeenten. Er rijden nu meer dan 650 GO Sharing deelscooters rond in de regio Rotterdam-Den Haag, die je herkent aan hun felgroene kleur en natuurlijk het logo. De standaardprijs van een GO Sharing deelscooter bedraagt €0,29 per minuut met een starttarief van €0,50. Parkeren doe je voor € 0,15 per minuut. Er zijn pakketprijzen waarbij je vanaf € 0,23 per minuut kunt rijden.

Hoe en waar vind je zo’n deelscooter in Rotterdam?

Het mag dan een feit zijn dat de deelscooter Rotterdam heeft veroverd, als je er nog nooit een hebt gebruikt, kan het nog knap lastig zijn om erachter te komen hoe het allemaal werkt. Geen nood, het is allemaal niet zo ingewikkeld. Om te beginnen download je de apps van de aanbieders van de deelscooters. Zodra je de app hebt geopend wijst het aanmeldings- en activatieproces zich vanzelf. Heb je werkende accounts bij alle aanbieders van deelscooters in Rotterdam? Maak het jezelf dan gemakkelijk en gebruik vanaf nu de app Gaiyo, zodat je altijd het overzicht hebt over álle aanbieders. Gaiyo laat jou namelijk zien welke deelscooter Rotterdam jou te bieden heeft aan de hand van jouw locatie. Zo zie je dus altijd welke deelscooter het dichtstbij is, of die nou van Check, felyx of GO Sharing is. 

Deelscooter reserveren

Als je een deelscooter nodig hebt, kun je die van tevoren reserveren via Gaiyo of via de app van de aanbieder. Bij felyx en GO Sharing kun je de deelscooter 15 minuten gratis reserveren. Bij Check is dit 10 minuten. Bij felyx en GO Sharing kun je je reservering daarna wel verlengen, maar daarvoor betaal je bij felyx €0,15 per minuut en bij GO Sharing €1,00 per tien minuten.

Hoe gebruik je de deelscooter?

Als je bij de (gereserveerde) scooter bent aangekomen, kun je hem met de app ontgrendelen en in gebruik nemen. Check de deelscooter voordat je wegrijdt altijd even goed op schade of afwijkingen en geef die meteen door als je ze tegenkomt, zodat die straks niet voor jouw rekening komen. Meestal dien je je scooter na gebruik binnen het servicegebied van de aanbieder achter te laten en je rit te beëindigen via de app. Bij GO Sharing kun je je rit ook buiten Rotterdam beëindigen. Let ook op dat je de scooter op een juiste manier parkeert, anders riskeer je een boete van €50,-. 

Laatst bijgewerkt: 2 december 2022