De grootste parkeergarage van Nederland en van de wereld

Grootste parkeergarage van Nederland

De een denkt bij het woord parkeergarage aan bedompte naar urine stinkende kelders waar je je leven niet zeker bent, de ander aan een architectonisch hoogstandje waar je je auto met veel plezier achterlaat. We deden een ronde langs de grootste (ondergrondse) parkeergarages van Nederland en van de Wereld en kwamen onderweg ook nog wat architectonische hoogstandjes tegen die we je beslist niet willen onthouden.

De grootste parkeergarage van Nederland

De grootste bovengrondse parkeergarage van Nederland vind je, hoe kan het ook anders, bij luchthaven Schiphol. Het gaat om de parkeergarage Schiphol P3, die al langer bestond en in 2019 met een flinke aanbouw werd uitgebreid. Deze parkeergarage voor lang parkeren biedt nu plek aan 5000 auto’s. Voorheen waren dat er ‘maar’ 2650. Met zijn parkeeroppervlak van in totaal 100.000 vierkante meter is P3 de grootste bovengrondse parkeergarage van Nederland.

De diepste parkeergarage van Nederland

De diepste parkeergarage van Nederland vind je in Leiden. Het is de Lammermarktgarage, die trouwens ook de diepste parkeergarage van West-Europa is. Deze parkeergarage gaat maar liefst 22,5 meter de grond in en kan 525 auto’s herbergen. De garage is, zoals de naam al doet vermoeden, gesitueerd aan de Lammermarkt bij monumentale molen De Valk. Niet alleen qua diepte, maar ook visueel is deze garage een hoogstandje. Door een spiraalvorm vloeien de etages naadloos in elkaar over, vandaar dat de vloeren en parkeerplekken ook met jaartallen worden aangeduid. In het bouwwerk hangen verder enkele historische illustraties die de geschiedenis van Leiden weerspiegelen. De bouw van de garage kostte 42 miljoen euro en leverde 2,5 jaar een gigantisch gat op in de historische Leidse binnenstad.

De grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland

Niet de diepste, maar wel de grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland is gesitueerd in Enschede. Het betreft de parkeergarage H.J. van Heek, die een oppervlakte van maar liefst 70.000 vierkante meter heeft en plaats biedt aan 1750 auto’s, verdeeld over twee verdiepingen. De parkeergarage werd in 2003 opgeleverd en ligt onder het H.J. van Heekplein, middenin het centrum. Vooral de plafonds van deze parkeergarage zijn opvallend omdat ze hoog zijn en mooi vormgegeven. De parkeergarage doet, in tegenstelling tot veel andere parkeerbunkers, licht en ruimtelijk aan. De garage werd in 2016 dan ook bekroond met een European Standard Parking Award (ESPA). Dit is een Europees keurmerk dat de kwaliteit van garages op het gebied van verlichting, gebruiksgemak, veiligheid en comfort onderstreept.

De grootste parkeergarage ter wereld

De parkeergarage onder het Livat Shopping Centre in Daxing, Beijing is volgens het Guinness Book of World Records de grootste ondergrondse parkeerplaats ter wereld. In deze garage kunnen tegenwoordig 7050 auto’s worden geparkeerd (dat waren er 6652), verdeeld over drie verdiepingen. Het kostte drie jaar om de parkeergarage te bouwen. 

De grootste parkeerplaats ter wereld

De grootste bovengrondse parkeerplaats ter wereld staat volgens ditzelfde recordboek in Canada. In de plaats Edmonton, om precies te zijn. Op deze parkeerplaats, die hoort bij het winkelcentrum West Edmonton Mall kunnen 20.000 auto’s worden geparkeerd. Het winkelcentrum is het grootste winkelcentrum in Noord-Amerika en was tot 2004 zelfs het de grootste in zijn soort in de wereld. Het koopcentrum telt meer dan 800 winkels en heeft een eigen water- en attractiepark. Dus ja, daar moet je wel wat bolides kunnen stallen. Op drukke dagen is er zelfs nog meer ruimte voor shoppers die hun entree maken per rij-ijzer. Ruim 10.000 extra auto’s kunnen dan terecht op de nabijgelegen parkeervelden. De parkeerplaats is overigens helemaal niet zo indrukwekkend om te zien. Het is gewoon een verzameling kleine parkeergarages en parkeervelden.

De grootste parkeergarage van de toekomst

Twintigduizend auto’s, het lijkt echt mega, maar het is allemaal kinderspel vergeleken bij de de grootste parkeergarage van de toekomst. Die wordt momenteel gebouwd bij het Al Maktoum International Airport in Dubai. Maar liefst 100.000 auto’s kunnen straks in deze parkeergarage worden gestald. Daarmee is het straks niet de grootste ondergrondse parkeergarage, maar ook de grootste parkeerplaats ter wereld. Ergens rond 2030 is deze Jumbogarage klaar.

De grootste geautomatiseerde parkeergarage ter wereld

De grootste geautomatiseerde parkeergarage ter wereld ligt trouwens ook in Dubai. In de parkeertoren van de Financial Towers kunnen door een automatische voertuigstapelaar tot 1.191 auto’s over 9 verdiepingen worden geparkeerd. Het ding verwerkt 360 auto’s per uur, zodat en elke minuut tot 6 auto’s in of uit rijden. De parkeertoren heeft vier ondergrondse niveaus, één op de begane grond en vier niveaus hoger. Het intelligente parkeersysteem maakt geen gebruik van hydrauliek of pneumatiek, maar is volledig elektromechanisch. Daardoor zijn alle bewegingen soepel en stil.

Het enige wat je hoeft te doen wanneer je je voertuig in de Emiraten Financial Towers wil parkeren, is parkeren in het transitiehuis en het voertuig verlaten. Het geautomatiseerde parkeersysteem identificeert de opslagruimte en verplaatst het voertuig vervolgens naar een open parkeerplaats. Wanneer je weer wilt vertrekken, pikt het systeem je auto op en plaatst deze terug in het overgangsvak. Het parkeersysteem is ook nog eens intelligent, in de zin dat het onthoudt hoe lang je je auto meestal parkeert. Op basis van die parkeergeschiedenis verplaatst het systeem de auto enkele minuten voor jouw standaard vertrektijd al naar het overgangsstation, zodat je nooit lang hoeft te wachten.

De mooiste parkeergarage ter wereld

De mooiste parkeergarage van de wereld staat misschien wel in Kansas City en hoort bij de plaatselijke bibliotheek. De gevel van de parkeergarage is dan ook bedekt met reusachtige boekenruggen. Zo lijkt het van buiten net of je tegen een gevulde boekenplank aankijkt. De garage achter de boeken is in 2006 gebouwd omdat er in de stad behoefte was aan extra parkeergelegenheid. Aan de inwoners van Kansas werd gevraagd mee te denken hoe dit nieuwe parkeergebouw zou kunnen worden verfraaid. Zo ontstond het idee van een boekenplank. De inwoners mochten ook meestemmen over de te tonen boektitels op het gebouw. Het is een kleurrijke mix geworden, die een breed scala aan beroemde literatuur weerspiegelt, met onder meer The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien en Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

De chicste parkeergarage ter wereld

Wil je van je parkeeractie een heuse glamourbelevenis maken, dan moet je in Zwitserland zijn. In het gebied Frauenfeld om precies te zijn, want daar ligt in de bergen van Herdern een rij modernistische parkeerkubussen die elegant uit de berg steken. Architect Peter Kunz ontwierp deze prachtige parkeerunits, die al in 1999 werden gebouwd. Vanaf je parkeerplaats heb je fenomenaal uitzicht over de Zwitserse alpen. Je wil je auto gewoon niet meer uit.