De 11 grootste ergernissen in het verkeer

Niets zo lekker als met je auto over de snelweg cruisen. Muziekje aan, raampje open, even de boel de boel. Tenminste, als je niet met een van de vele verkeersergernissen te maken krijgt. Want dan kan het snel gedaan zijn met je rijplezier. De 11 grootste ergernissen in het verkeer. 

Bumperkleven

Het is met stip de grootste ergernis in het verkeer: bumperkleven. En terecht, van zo’n plakker in je kielzog is behoorlijk gevaarlijk. Maar liefst 90% van alle kopstaart-botsingen wordt veroorzaakt doordat mensen te weinig afstand houden in het verkeer. Hoe harder je rijdt, hoe gevaarlijker bumperkleven is. De wet van Newton, weet je wel? Het duurt bij een hoge snelheid langer voordat je stilstaat. Bovendien moet je nog ongeveer een seconde reactietijd meerekenen, die behoorlijk veel impact heeft. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je al 14 meter extra af voordat je voertuig afremt. Te veel dus, in kleefsituaties. 

Linksrijden

Sommige mensen lijken nog niet door te hebben dat je je op de snelweg alleen naar de linkerbaan moet bevinden als je ofwel wilt inhalen, ofwel heel hard rijdt. Van die mensen die met 80 km/u op de linkerbaan sukkelen, zich daarbij niets aantrekkend van de enorme staart aan auto’s die zich achter hen vormt. Tip voor mensen met zo’n ‘zondags verplaatsingstempo’: mijd de snelweg en kies voor B-routes. Helemaal chill!

Rijdend appen

Het is verboden, het is gevaarlijk en het is onnodig: appen tijdens het rijden. Toch gebeurt het nog steeds ontzettend vaak. Je herkent verkeersappers meteen wanneer je erachter rijdt. Ze slingeren van links naar rechts over hun baan en pakken niet zelden delen van de vluchtstrook of de aangrenzende banen mee. Levensgevaarlijk, vooral als je zo’n auto wilt of moet inhalen.

Agressief rijgedrag

Van die mensen met een extreem kort lontje (of een matig interessant liefdesleven), die hun agressie denken te moeten kanaliseren in het verkeer. Keihard scheuren, duwen en kleven, groot-licht-signalen afgeven en de klassieke vinger opsteken: de agressieve rijder zorgt voor de nodige reuring op de weg. Helaas is de cursus mindfulness voor weggebruikers nog niet in het basispakket opgenomen.

Snoeiharde muziek met alle ramen open

Natuurlijk mag iedere weggebruiker lekker uit zijn dak gaan op de nieuwe single van Frans Duits. Fan van death metal? Doe je ding en zing lekker mee. Maar mocht je in de file terechtkomen: hou dan alsjeblieft de ramen dicht en kies voor een sociaal volume, zodat je medeweggebruikers zichzelf nog kunnen horen nadenken.

Stinkende zwarte roet uit de uitlaat

Hebben zulke automobilisten dan echt niet door dat ze met hun barrel de halve A4 aan het vergiftigen bent? Of zijn ze gewoon te vrekkig om hun auto te laten nakijken? Zwarte roetwolken uit een uitlaat wijzen in elk geval vaak op een probleem met de verbranding of de injectie. Vervuiling van de motor is vaak de oorzaak. Blijf er niet te lang mee doorrijden, want het is vervelend voor mede-weggebruikers én verslechtert de problemen. 

Neuspeuteren

News flash! Achter het stuur ben je NIET onzichtbaar voor medeweggebruikers. Dus als je een of ander onderzoeksexperiment in je neusgat aan het uitvoeren bent, realiseer je dan alsjeblieft dat je mede-weggebruikers daarvan kunnen ‘meegenieten’.

Geen richting aangeven

Zeg nou zelf: de moeite die het kost om even je richtingaanwijzer een zetje te geven, is verwaarloosbaar. Minder dan 1 kilocalorie aan energie verbrand je ermee, hooguit. Toch vinden sommige weggebruikers het kennelijk te veel moeite om hun omgeving te laten weten dat zij op het punt staan een baan op te schuiven, een bocht te nemen of een afrit te pakken. Met alle gevaren van dien.

Geen ruimte geven

Van die situaties waarbij je al geruime tijd met je richtingaanwijzer kenbaar maakt dat je ertussen wilt en het einde van jouw invoegstrook al ziet naderen. En dat er dan zo’n onhebbelijk type nadert die het nodig vindt om toch nog even gas te geven, waardoor jij in de problemen komt. Zielig.

Niet kunnen inhalen

Ook een behoorlijk vervelende: je belandt door te laat inhalen achter een vrachtwagen die tergend langzaam rijdt. Je wil deze natuurlijk alsnog inhalen, maar de auto’s die je van achteren naderen, zijn jou steeds weer voor. Hierdoor moet je soms minutenlang achter zo’n vrachtwagen aan sukkelen. Aaarrrgh! 

Rechts inhalen

Van alle Europese landen zijn Nederlanders kampioen rechts inhalen. Een bedenkelijke koppositie, want het is gevaarlijk en daarom ook verboden. Gaat het je allemaal veel te langzaam op de baan links van je? Sta dan voortaan wat eerder op, zodat je je minder hoeft te haasten op de weg. Zet in je auto een leuke podcast op, adem een paar keer in en uit en pluk de dag.