TIER partnert met Nederlands grootste MaaS-app Gaiyo

Mobility as a service (MaaS) is naar een hoger niveau getild, met de integratie van de elektrische deelscooters en -fietsen van TIER in Gaiyo. Wie een TIER e-scooter of e-bike wil gebruiken, doet dit nu makkelijk via de app.

Elektrische deelscooters als die van TIER vormen een ideaal vervoermiddel om de zogenaamde first en last mile te overbruggen, zoals het ritje van je huis naar een station, of van een P+R naar je werk in de binnenstad. Het plannen, boeken, openen en betalen van de tweewielers regel je in een handomdraai binnen de Gaiyo-app. Door de toevoeging van Tier heeft Gaiyo nu alle deelscooterpartijen in Nederland in de app!

Primeur
Gaiyo is de eerste Nederlandse app waarmee TIER een integratie-samenwerking als deze is aangegaan. Het betreft bovendien de eerste volledige integratie van een deelscooteraanbieder in een MaaS-applicatie. Voor beide partijen is de integratie een belangrijke stap in de volgroeiing van MaaS. 

Eindhoven en Utrecht
TIER Mobility is een Duitse unicorn en Europees marktleider op het gebied van deelvervoer. Sinds oktober 2021 is het bedrijf actief in Nederland. De fietsen van TIER zijn te vinden in Eindhoven en Utrecht, de scooters alleen in Utrecht. Volgens TIER zullen andere Nederlandse steden waarschijnlijk volgen.

Vaste locaties
Wie een TIER-scooter of -fiets heeft gevonden, opent die simpelweg met Gaiyo. Op de scooters is een helm verplicht, die vind je in je buddy. TIER maakt gebruik van vaste locaties waar je je deelvervoermiddel kan terugbrengen. Het is mogelijk om je scooter of fiets op een andere locatie terug te brengen. 

Betalen
Voor het gebruik van de TIER-scooter of -fiets betaal je vooraf, vanuit de Gaiyo-wallet. Als je gemaakte kosten achteraf toch minder blijken te zijn dan waarvoor je hebt gereserveerd, dan krijg je het te veel betaalde weer netjes teruggestort in je wallet. Bij een negatief bedrag wordt het resterende bedrag automatisch geïncasseerd. Het starttarief is 1,00 en je kunt rijden vanaf 0,15 per minuut met de e-bike en 0,30 cent per minuut met de e-scooter.

Over Gaiyo
Gaiyo is een MaaS-app die functioneert als een persoonlijke vervoersassistent en is ontwikkeld door een team van voormalige TomTom-medewerkers. De app biedt realtime inzicht in alle beschikbare reismogelijkheden en -combinaties, inclusief vertrek- en aankomsttijden, reistijd en kosten. De app geeft ook toegang tot héél veel vervoersopties in de buurt en laat je deelvervoersmiddelen plannen, boeken en betalen. Bovendien is Gaiyo de goedkoopste straatparkeerapp van Nederland. De Volkskrant noemde Gaiyo in december 2020 ‘de meest overzichtelijke en uitgebreide vervoersapp van dit moment’.