Deelscooter Utrecht: zo werkt het als je er een wilt huren

Je hebt vast al gezien dat de deelscooter Utrecht recent is binnengereden. Hoe werkt dat nou, zo’n deelscooter huren? En waar vind je de deelscooters eigenlijk? Alles wat je moet weten.

Om de groeiende stad leefbaar te houden, heeft de gemeente Utrecht een mobiliteitsplan opgesteld waarin het de pijlen richt op deelvervoer. Het streven is om zoveel deelvoertuigen aan te bieden dat Utrechters in 2040 geen eigen auto meer voor de deur hoeven te hebben staan. 

Dit plan lijkt al aardig van de grond te komen. Het aantal deelauto’s per honderdduizend inwoners is met 1.461 het hoogst van Nederland. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn dat er ‘maar’ 1.273. Alleen op het gebied van deelscooters bleef Utrecht de afgelopen jaren nog wat achter. Maar daar is sinds oktober 2021 verandering in gekomen.

Deelscooter Utrecht: TIER Mobility

Ook Utrecht heeft nu elektrische deelscooters in de stad beschikbaar. Deze scooters zijn niet van GO Sharing, felyx of Check, de bedrijven die al flink actief zijn in steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. In Utrecht is het Duitse micro-mobiliteitsbedrijf TIER dat zijn elektrische deelscooters sinds oktober 2021 mag aanbieden. Het bedrijf is begonnen met 75 deelscooters en zal dit begin 2022 gaan opschalen naar 300 stuks.

Deelscooter Utrecht: ideaal voor korte ritten in de stad

Elektrische deelscooters vormen een duurzame aanvulling op het mobiliteitsaanbod in Utrecht en dragen bij aan het bereikbaar houden van de stad. Op een elektrische scooter beweeg je je makkelijker, sneller en schoner door het drukke stadsverkeer. Het gebruik van zo’n e-scooter kost ongeveer hetzelfde als het openbaar vervoer en is bijna altijd goedkoper dan de auto of een taxi. Je hebt immers geen parkeer- en brandstofkosten. 

Deelscooter Utrecht: zo werkt het

Woon, werk of studeer je in Utrecht en wil je ook wel eens zo’n deelscooter proberen? Goed plan! Zo gaat het in zijn werk.

1. Deelscooter vinden en reserveren

Als je een deelscooter nodig hebt, kun je die vinden met behulp van de app Gaiyo. Gaiyo’s routeplanner neemt het beschikbare aanbod van TIER op jouw locatie mee in verschillende route-adviezen. De gehele rit op je deelscooter kan met Gaiyo worden gepland, geboekt en betaald, je hebt dus geen aparte TIER-app nodig.

2. Deelscooter gebruiken

Wie een TIER-scooter of -fiets heeft gevonden, ontgrendelt die ook heel eenvoudig met Gaiyo. Check de deelscooter voordat je wegrijdt altijd even goed op schade of afwijkingen en geef die meteen door als je ze tegenkomt, zodat die straks niet voor jouw rekening komen. Op de scooters is een helm verplicht, je vindt er twee in de buddy. De deelscooters mogen alleen binnen de stad Utrecht worden gebruikt, omdat deze gemeente de vergunning aan TIER heeft verleend. 

3. Deelscooter parkeren

TIER maakt gebruik van vaste locaties waar je je scooter kan terugbrengen. Zo wordt voorkomen dat de deelscooter Utrecht de parkeeroverlast gaat bezorgen waarmee andere steden al eerder kampten. Met behulp van technologie kan worden gecontroleerd of het voertuig op de juiste plek is gestald. Als een scooter niet kan worden gestald, kan een rit ook niet worden afgesloten. Het is wel mogelijk om je scooter op een andere locatie terug te brengen dan waar je hem hebt opgehaald. 

4. Deelscooter betalen

Voor het gebruik van de TIER-deelscooter betaal je vooraf, vanuit de Gaiyo-wallet. Als je ritje achteraf toch minder lang blijkt te duren, krijg je het teveel betaalde weer netjes terug in je wallet. Duurt je rit langer dan gepland, dan wordt het resterende bedrag automatisch geïncasseerd. Het starttarief van de deelscooter is € 1,00 en je kunt rijden vanaf 0,30 cent per minuut.