Duurzaam reizen: met deze vervoerskeuzes verlaag je je CO2-voetafdruk

Wil je bijdragen aan een schonere wereld, minder luchtverontreiniging en een leefbaardere omgeving? Dat kan onder meer met de manier waarop je reist. Of het nu gaat om je dagelijkse woon-werk vervoer of vakantiereizen, er is altijd wel een duurzame(re) optie voorhanden. De beste tips voor duurzaam reizen, dichtbij en ver weg.

Duurzaam reizen – vervoer op kortere afstand 

Pak de fiets

Nederlanders bezitten gemiddeld 1,3 fiets per persoon en daarmee zijn we fietskoploper van de wereld. Door je op de fiets te verplaatsen, gebruik je alleen je eigen lichaamsenergie in calorieën en houd je je CO2-voetafdruk dus laag. Parkeren is ook nog eens stukken makkelijker dan met de auto. Is je bestemming te ver weg om naartoe te fietsen? In steeds meer plaatsen zijn deelfietsen en deel-e-scooters beschikbaar om de zogenaamde first mile last mile naar of vanaf een trein- of busstation mee te overbruggen. In Gaiyo kun je deze vinden en boeken.

Reis met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer brengt veel mensen in één keer van A naar B, wat altijd duurzamer reizen is dan wanneer iedereen met zijn eigen auto op weg gaat. Je verbruikt zo minder brandstof en veroorzaakt minder vervuiling. Zie je op tegen de wachttijden doordat je vervoersopties niet op elkaar aansluiten? Probeer dit dan anders te benaderen. Zowel in de trein, bus of tram tijdens het wachten kun je immers lekker een boek lezen of alvast aan het wegwerken van die to-do-list beginnen.

Laat je eigen auto staan en neem een deelauto

Rijd je nog in een auto met een verbrandingsmotor? Kijk dan eens in Gaiyo welke deelauto’s er bij jou in de buurt beschikbaar zijn. De meeste stedelijke deelauto’s zijn volledig elektrisch en dus schoner. Ze lenen zich prima voor korte, incidentele ritjes in en om de stad. 

Reis samen

Carpoolen is ook een duurzame vorm van vervoer. Heb je een collega die in de buurt woont? Rijd dan gezellig met elkaar naar het werk. Door met één persoon te carpoolen, halveer je de uitstoot van broeikasgassen al. Kun je nagaan als je met z’n vieren rijdt. 

Rij zuinig

Als je om wat voor reden dan ook toch alleen in een auto zit, kun je ook nog dingen doen om je uitstoot te verkleinen. Een paar tips:

  • Accelereer en vertraag langzaam, om minder brandstof te gebruiken. 
  • Ga wat eerder van huis om te zorgen dat je je niet gehaast voelt. Als je geen haast hebt, rijd je automatisch rustiger.
  • Zet je auto op de eco-stand, als die er is.      
  • Haal je voet van het gas als je op een helling naar beneden rijdt.

Duurzaam reizen – vervoer op lange afstanden

Reis per trein of touringcar

Was een reis naar een ander werelddeel 25 jaar geleden nog iets uitzonderlijks, dankzij budgetmaatschappijen en globalisering vliegen we tegenwoordig een paar keer per jaar de wereld over. Gewoon, omdat het kan. Maar je begrijpt: het vliegtuig pakken is verre van duurzaam. De broeikasgasemissies door internationale luchtvaart zijn de voorbije twee decennia meer dan verdubbeld. 

De meest impactvolle manier om met je vakanties je voetafdruk zo laag mogelijk te houden, is dan ook: reis niet met het vliegtuig. Kies dus een bestemming binnen Europa en reis bij voorkeur met de trein of per touringcar. Maar zelfs als je met je eigen benzineauto naar je bestemming rijdt, is dat nog duurzamer reizen dan met het vliegtuig.

Haal het maximale uit je vliegreis

Als je toch met het vliegtuig naar je bestemming moet, omdat een zeilboot of trein geen optie is, haal dan in elk geval het maximale uit je vliegreis. Maak je verblijf bijvoorbeeld wat langer en vlieg niet even voor een midweekje op en neer naar Zuid-Afrika. 

Compenseer je vliegreis

Je kunt de CO2-uitstoot van je vliegreis financieel compenseren. Dit geld wordt dan geïnvesteerd in het planten van bomen. Steeds meer maatschappijen bieden hun reizigers de mogelijkheid aan om dit bij het boeken van hun reis via hun te doen, maar er zijn ook onafhankelijke organisaties die zo’n CO2-compensatie mogelijk maken.

Maak de CO2-impact van je vliegreis zo klein mogelijk

Het opstijgen en landen verbruikt veel brandstof. Door rechtstreeks te vliegen, doe je dat in elk geval maar één keer. Het spreekt voor zich dat nieuwere toestellen zuiniger zijn dan oude. Als je de keuze hebt, kies dan dus voor nieuw. Lange vluchten zijn vervuilender dan korte, dus kies als het even kan voor een bestemming dichterbij. En door niet 25 kilo aan kleding mee te zeulen maar juist licht te reizen, verklein je je CO2-voetafdruk nog verder.