Veelgestelde vragen

Zoek je het antwoord op een vraag? Veel vragen zijn ons al eens eerder gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

Get going. Get Gaiyo. One key for all mobility
Get going. Get Gaiyo.

Zoek naar items

Gaiyo account

Hoe kan ik de gemaakte reizen van mijn Gaiyo Account inzien?

Door in te loggen op de Gaiyo Portal of in de Gaiyo App kan je jouw gegevens beheren en kun je bovendien de door jou gemaakte transacties inzien. Onder het kopje Transacties vind je alle geregistreerde transacties.

Mijn e-mailadres is gewijzigd, waar kan ik mijn inloggegevens aanpassen?

Neem contact op met Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com. We staan voor je klaar.

Let wel op, bij wijziging van zakelijk naar een persoonlijk e-mailadres zijn wij genoodzaakt accordering op te vragen bij jouw werkgever.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Klik op Wachtwoord vergeten? in het inlogscherm van de Gaiyo Portal. Voer hier jouw e-mailadres in en je ontvangt direct een tijdelijk inlogtoken via een e-mail. Dit inlogtoken geeft jou 20 minuten de tijd om een nieuw wachtwoord in te voeren. 

Let op, het is van belang dat je het tabblad waarin je het inlogtoken hebt aangevraagd open hebt staan in de browser om na ontvangst het inlogtoken vervolgens direct in te vullen.

Mijn wachtwoord voor de accountactivatie en kaartaanvraag is verlopen. Wat nu?

Klik op Wachtwoord vergeten? in het inlogscherm van de Gaiyo Portal. Voer hier jouw e-mailadres in en je ontvangt direct een tijdelijk inlogtoken via een e-mail. Dit inlogtoken geeft jou 20 minuten de tijd om een nieuw wachtwoord in te voeren. 

Let op: het is van belang dat je het tabblad waarin je het inlogtoken hebt aangevraagd open hebt staan in de browser om na ontvangst het inlogtoken vervolgens direct in te vullen.

Wat is mijn Gaiyo Account gebruikersnaam?

Jouw gebruikersnaam is het e-mailadres dat jouw werkgever namens jou opgeeft. Deze gebruikersnaam gebruik je om in te loggen op de Gaiyo Portal en in de Gaiyo App.

Waaruit bestaat mijn Gaiyo Account?

Jouw Gaiyo Account bestaat uit drie onderdelen. Jouw online gebruikersportaal: Gaiyo Portal, de mobiele applicatie: Gaiyo App en de mobiliteitskaart: Gaiyo Card.

Gaiyo portal

Waar vind ik mijn Gaiyo Portal inloggegevens?

Dat zijn jouw Gaiyo Account inloggegevens. Deze gebruik je om in te loggen in de Gaiyo Portal en de Gaiyo App.

Gaiyo App

Waar kan ik de Gaiyo App downloaden?

Download nu de Gaiyo App in de Play Store voor Android of in de App store voor iOS.

Gaiyo Card

Moet ik de Gaiyo Card inleveren als ik uit dienst ga?

Ja, de Gaiyo Card is uitgevoerd als een zakelijke OV-chipkaart en dient bij uitdiensttreding aan je werkgever of aan Gaiyo te worden geretourneerd.

Je kunt jouw kaart met een kort begeleidend schrijven retour sturen naar:

Gaiyo B.V.

Afd. Kaartaanvraag

Antwoordnummer 1472

1300 VE ALMERE

Ik ben mijn Gaiyo Card kwijt. Wat nu? 

Geef de diefstal of vermissing direct telefonisch of per e-mail door aan Gaiyo om de kaart te blokkeren. Gaiyo vraagt een nieuwe Gaiyo Card voor je aan. Neem contact op met de Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com
Let op: na deze melding kan de kaart niet meer gedeblokkeerd worden en deze is dus onbruikbaar.  
 

Ik heb mijn verloren gemelde Gaiyo Card weer gevonden. Kan ik deze weer gebruiken?  

Nee, dit is niet mogelijk. Nadat je jouw kaart als verloren of gestolen hebt opgegeven, wordt de kaart geblokkeerd. Het is niet mogelijk de kaart weer te deblokkeren. Je dient de kaart alsnog aan ons terug te sturen.

Mijn Gaiyo Card is kapot. Wat nu?

Wanneer jouw Gaiyo Card het niet meer doet, defect is of zichtbare schade heeft, neem dan contact op met de Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com. 

Na ontvangst van jouw melding vragen wij een vervangende kaart voor jou aan. In deze periode kun je dus tijdelijk niet reizen met een Gaiyo Card. Neem contact met jouw werkgever op over de mogelijkheden voor het reizen in de tussentijd.

Wat als ik ben vergeten uit te checken met mijn Gaiyo Card?

Je ontvangt altijd een bericht vanuit Gaiyo als je vergeten/ontbrekende check-outs hebt. Restitutie kan je aanvragen via www.uitchekgemist.nl.

Waarom krijg ik de melding 'onvoldoende saldo' bij het inchecken?

Neem contact op met Gaiyo support op nummer 0900 - 662 46 49, dan kijken wij samen wat er mis gaat en verhelpen wij dit probleem.

Ik heb per ongeluk met mijn Gaiyo Card in- en uitgecheckt tijdens een privéreis. Wat nu?

Neem contact op met jouw werkgever om hier een melding van te maken en onderling kort te sluiten hoe de eventuele kosten worden vergoed. Gaiyo factureert alle geregistreerde transacties automatisch aan jouw werkgever en kan geen transacties wijzigen of verwijderen.

Wat kan ik doen met mijn Gaiyo Card?

De Gaiyo Card functioneert als een (zakelijke) OV-chipkaart. Je kan dus gebruik maken van het al het openbaar vervoer zoals treinen, bussen, metro’s, trams en boten. Daarnaast kun je afhankelijk van de afspraken met jouw werkgever ook gebruik maken van de OV-fiets, NS-fietsenstallingen en P+R parkeerterreinen.

Kan ik zelf ook saldo op de Gaiyo Card laden?

Nee, dat is niet toegestaan, ook niet voor privéreizen. De Gaiyo Card wordt automatisch opgeladen. Als je zelf saldo op de Gaiyo Card laadt, ben je het geld helaas kwijt. Teruggave is niet mogelijk.

Restitutiebedragen die zijn aangevraagd via www.uitcheckgemist.nl kunnen wel op de kaart geladen worden, waarna het bedrag aan jouw werkgever wordt gecrediteerd.

Mag ik ook zelf andere producten op de Gaiyo Card laden?

Nee, dat is niet toegestaan en in strijd met de afspraken die met jouw werkgever zijn gemaakt. Als je dit toch doet, zal Gaiyo je vragen deze producten te verwijderen of de Gaiyo Card blokkeren. Gaiyo is contractueel verplicht jouw werkgever hierover te informeren.

Er staan geen producten voor mij klaar op de automaat. Wat moet ik doen?

Het kan zijn dat er een storing bij de automaat is, dat je te lang hebt gewacht met het ophalen of dat er helaas iets fout is gegaan bij het klaarzetten van de producten. 

Neem contact op met de Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com om dit probleem snel te verhelpen.

Hoe lang heb ik de tijd om de Gaiyo Card te activeren?  

Jouw reisproducten zijn tot uiterlijk één maand na ontvangst op te halen bij de automaat.

Hoe activeer ik mijn Gaiyo Card?

Om jouw Gaiyo Card te kunnen gebruiken, zal deze eerst geactiveerd moeten worden. Dit is mogelijk tot uiterlijk één maand na ontvangst. 

Ga naar een OV-chipkaart servicepunt.

Scan de Gaiyo Card, of steek hem in.

Kies voor ‘Ophalen bestellingen’, en volg de instructies op het scherm. Jouw bestellingen staan hier klaar.

De Gaiyo Card is geactiveerd en klaar voor gebruik. 

Let op: jouw reisdiensten en saldo’s zijn voor je beschikbaar gesteld. Laad zelf geen saldo op de kaart.

Kan ik de Gaiyo Card direct na ontvangst gebruiken?

Nee. Je dient de Gaiyo Card eerst te activeren. Dit staat ook beschreven in de brief die je bij jouw Gaiyo Card ontvangt.

Wanneer ontvang ik mijn Gaiyo Card?

Je ontvangt de Gaiyo Card binnen 5 werkdagen nadat je jouw Gaiyo Account hebt geactiveerd. Dit doe je door in te loggen op de Gaiyo Portal en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden en het Privacy-beleid. Deze accordering zet direct de Gaiyo Card-aanvraag in gang.

Hoe vraag ik mijn Gaiyo Card aan?

Zodra jouw gegevens door jouw werkgever zijn overgedragen en door Gaito zijn verwerkt, ontvang je onze activatiemail met het verzoek jouw Gaiyo Account te activeren. Dit doe je door in te loggen en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden en het Privacy-beleid. Deze accordering zet direct de Gaiyo Card-aanvraag in gang.

Gaiyo budget

Wat is het Gaiyo Budget?

Het Gaiyo Budget is een fiscaal voordelig alternatief voor de leaseauto, waarbij je jouw budget zelf beheert en van waaruit jouw reiskosten worden betaald.

Hoe werkt het Gaiyo Budget?

Met het Gaiyo Budget krijg je van jouw werkgever een maandbudget voor alle zakelijke mobiliteit. In de Gaiyo Portal beheer je zelf het budget waaruit jouw reiskosten worden betaald. Daarnaast bepaal je zelf hoe de zakelijke kilometers worden afgelegd.

Wat zijn de voordelen van een Gaiyo Budget?

Het Gaiyo Budget kent veel voordelen voor jou als Gaiyo User. 

Geen fiscale bijtelling op het Gaiyo Budget.

Volledige vrijheid en flexibiliteit in de wijze waarop zakelijk wordt gereisd.

Resterend budget kan worden uitgekeerd als brutovergoeding.

Hoe werkt het Gaiyo Budget met de Gaiyo Card?

Reiskosten die geregistreerd worden op jouw Gaiyo Card worden automatisch verrekend met jouw Gaiyo Budget. Het resterende budget per maand en per jaar zie je terug in het dashboard van jouw Gaiyo Portal.

De transacties zie je terug in jouw transactieoverzicht.

Hoe werkt het Gaiyo Budget met kilometerdeclaratie?

Maak je naast een budget ook gebruik van kilometerdeclaratie? In dat geval worden de door jouw gedeclareerde kilometers netto door jouw werkgever vergoed. De kosten worden ook weer verrekend met jouw budget.

Hoe kan ik inzicht krijgen in mijn Gaiyo Budget?

Op de pagina reisgegevens worden de verschillende uitgave in een totaal bedrag getoond. Onder de uitgaven vallen wellicht ook kosten die niet met jouw budget worden verrekend, zoals bijvoorbeeld eventuele maandfee's die door jouw werkgever worden betaald.

Wat als ik mijn Gaiyo Budget niet volledig gebruik?

Op basis van afspraken met jouw werkgever maken wij elk jaar, maand of kwartaal een eindafrekening van jouw budget. Deze eindafrekening wordt verstrekt aan jouw werkgever voor het uitbetalen van een eventueel resterend budget.

Reizen in het OV

Kan de Gaiyo Card overal in het openbaar vervoer gebruikt worden?

Ja, de Gaiyo Card kan worden gebruikt in heel Nederland bij alle vervoerders waar een OV-chipkaart als vervoersmiddel wordt geaccepteerd.

Hoe werkt het reizen in het openbaar vervoer met de Gaiyo Card?

De Gaiyo Card is te gebruiken als de reguliere OV-chipkaart.

Bij het begin van je reis houd je jouw Gaiyo Card tegen het roze OV-chipkaartlogo op het poortje of de kaartlezer. Je bent nu ingecheckt. Het poortje gaat open of de kaartlezer geeft een positief bevestigingssignaal. Aan het eind van jouw reis check je uit door jouw Gaiyo Card opnieuw tegen het roze OV-chipkaartlogo op het poortje of kaartlezer te houden. Het poortje gaat open of de kaartlezer geeft een positief bevestigingssignaal. Je bent nu uitgecheckt.

Wat moet ik doen als ik ben vergeten uit te checken met mijn Gaiyo Card?

Als je vergeten bent uit te checken, is het afhankelijk van het moment en de vervoerder wat je kunt doen. 

Heb je met de NS gereisd? Dan kun je later op de dag alsnog uitchecken (tot 6 uur na inchecken en uiterlijk tot 04.00 uur 's nachts) op het station. Let op, dit kan alleen als er met de Gaiyo Card in de tussentijd geen andere OV-transacties hebben plaatsgevonden. Het is ook niet mogelijk om uit te checken op hetzelfde station waar je bent ingecheckt.

Zie je pas later dat je bent vergeten uit te checken? Dan kun je de restitutie aanvragen via www.uitcheckgemist.nl.

Hoe kan ik de reisklasse op mijn Gaiyo Card tijdelijk wijzigen?

Een tijdelijke klassewissel naar NS 1e klas kan bij een NS-automaat op de Gaiyo Card worden geladen via het product 'Vandaag 1e klas'. Houd jouw Gaiyo Card voor de kaartlezer van de NS-automaat en kies voor de optie ‘Wijzig klasse’, waarna de optie 'Vandaag 1e klas' wordt getoond. De klassewissel wordt op jouw Gaiyo Card geladen door de kaart voor de kaartlezer te houden. De klasse is dan tot 4:00 uur ’s nachts gewijzigd of totdat je de tijdelijke klassewissel annuleert. Zie ook onderstaand instructiefilmpje van de NS:

http://www.ns.nl/kaartautomaatdemo/Op_saldo_reizen_in_een_klasse_anders_dan_uw_standaard_klasse.html

Het product ‘vandaag 1e klas’ is een dienst aangeboden door de NS. Ervaar je problemen met het laden van een tijdelijke klassewissel bij een NS-automaat, neem dan direct contact op met klantenservice van de NS op het gratis telefoonnummer 0800-0540. Zij kunnen op afstand meekijken om na te gaan wat hier de oorzaak van is.

Hoe kan ik de reisklasse op mijn Gaiyo Card permanent wijzigen?

Met betrekking tot de reisklasse gekoppeld aan jouw Gaiyo Account zijn er bepaalde afspraken gemaakt met jouw werkgever. Als je dit permanent wilt wijzigen dien je hier een aanvraag voor in te dienen bij jouw werkgever.

Mag ik reizen in de Intercity Direct?

Ja, dat mag. Voor het traject Schiphol - Rotterdam of vice versa heb je een Toeslag Intercity Direct nodig. Je kunt de toeslag eenvoudig aanschaffen bij de Toeslagzuil op het Intercity direct-vertrekperron.

Houd de kaart voor de kaartlezer van de Toeslagzuil. Zo betaal je voor een enkele reis met de Intercity direct. Op het aankomstperron hoef je nu niks meer te doen bij de Toeslagzuil. Je moet wel zoals altijd uitchecken bij de poortjes of paaltjes van NS voor je normale treinreis.

Reis je ook met de Intercity direct terug, dan koop je weer een Toeslag Intercity Direct enkele reis bij de Toeslagzuil. Het traject Amsterdam - Schiphol en Breda - Rotterdam is toeslagvrij.

Kan ik een toeslag Intercity Direct nog annuleren?

Een op de kaart geladen toeslag kan binnen 30 minuten worden geannuleerd op de toeslagzuil.

Mag ik reizen in de ICE-treinen?

Ja, je kunt zonder toeslag gebruik maken van de ICE-treinen op de Nederlandse trajecten.

Mag ik reizen in de Thalys-treinen?

Voor het reizen met de Thalys moet een separaat treinkaartje gekocht worden. Het is daarom niet mogelijk om met gebruik van jouw Gaiyo Card te reizen met de Thalys.

Kan ik de Gaiyo Card ook gebruiken voor internationale reizen? 

Het is niet mogelijk om met jouw Gaiyo Card in het buitenland te reizen. Afhankelijk van de afspraken met jouw werkgever is het wel mogelijk een internationale treinreis via Gaiyo te boeken. Kijk hiervoor in jouw accountinstellingen of de dienst Internationale treinreizen voor jou is geactiveerd.

Tanken en e-laden

Waar kan ik tanken met mijn Gaiyo Card?

Je kunt bij alle tankstations in Nederland tanken. De Gaiyo Card wordt ook geaccepteerd bij onbemande tankstations.

Hoe werkt het tanken?

Gebruik de Gaiyo Card bij het tanken als een pinpas. De transactie vindt plaats via de magneetstrip achter op de Gaiyo Card. Afhankelijk van de apparatuur bij het door jou gebruikte tankstation, steek je jouw Gaiyo Card in het apparaat voor betaalkaarten, of haal je de magneetstrip door de betaalautomaat. Vervolgens toets je jouw pincode in.

Waar vind ik mijn pincode voor het tanken?

Je pincode staat vermeld in de Gaiyo Portal. Log in en klik op het profielicoontje rechtsboven in het scherm en selecteer Accountinstellingen. Klik daarna op Pin onder jouw kaartgegevens. In de pop-up wordt jouw pincode getoond.

Kan ik mijn pincode voor het tanken aanpassen?

De pincode is niet aan te passen. Deze wordt gegenereerd en bepaald door het systeem tijdens de aanvraag.

Mijn pincode voor het tanken werkt niet meer. Wat nu?

Neem contact op met Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com. We staan voor je klaar.

Kan ik ook in het buitenland tanken?

Voor het tanken in het buitenland wordt een aparte kaart uitgegeven. Vraag bij jouw werkgever naar de mogelijkheden.

Ik krijg een foutmelding bij het afrekenen na het tanken.

Neem contact op met Gaiyo klantenservice via 0900-662 46 49 of stuur een e-mail naar business-support@gaiyo.com en geef de getoonde code van de foutmelding door zodat wij dit voor je kunnen verhelpen. Gaiyo staat 24/7 voor jou klaar.

Kan ik ook in het buitenland tanken? 

Voor het tanken in het buitenland wordt een aparte kaart uitgegeven. Vraag bij jouw werkgever naar de mogelijkheden.

Kan ik met mijn Gaiyo Card ook elektrisch laden?

Je kunt met de Gaiyo Card ook laden. Alle transacties voor het laden verschijnen heel overzichtelijk op één factuur tezamen met alle zakelijke reiskosten. Rijd je een hybride auto? Dan kun je tanken en laden met één en dezelfde kaart.

Waar kan ik elektrisch laden?

Je kunt in binnen- en buitenland laden bij elk publiek laadpunt. In Nederland is het ook mogelijk om te laden in de garages van Q-Park, P1 op Schiphol en bij de Fastned snelladers langs de snelwegen. Op de site vind je een handig overzicht met alle laadpalen in Nederland.

Hoe werkt het elektrisch laden?

Bij het laden wordt de chip in jouw Gaiyo Card uitgelezen. Houd jouw Gaiyo Card bij de lezer van de laadpaal om het laden te starten of te stoppen.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij Fastned?

Dat kan! Houd jouw Gaiyo Card bij de lezer van de snellaad stations van Fastned om het laden te starten. Bezoek de Fastned website voor locaties.

Parkeren

Wat is P+R Parkeren?

P+R staat voor 'Park and Ride'. Deze parkeerterreinen zijn bedoeld voor mensen die hun auto parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer naar hun uiteindelijke plaats van bestemming.

Met P+R parkeren kun je gebruik maken van Q-Park P+R-terreinen direct bij het station op een overzichtelijk terrein met cameratoezicht en goede verlichting.

Hoe werkt P+R Parkeren?

Aan de achterzijde van jouw Gaiyo Card zit een magneetstrip. Als je de Gaiyo Card in de kaartlezer steekt - met de magneetstrip naar beneden - gaat de slagboom op het P+R-terrein open. Uitrijden gaat op dezelfde manier. De parkeertijd wordt geregistreerd en de parkeerkosten vind je terug in de Gaiyo Portal of Gaiyo App. 

Je kunt parkeren op de Q-park P+R terreinen en NS-terreinen bij stations. 

Bij steeds meer locaties wordt er gebruik gemaakt van kentekenherkenning. Bij het inrijden hoef je jouw Gaiyo Card niet de registreren en gaat de slagboom meteen open nadat jouw kenteken is geregistreerd. Bij het uitrijden zijn er aanvullende handelingen nodig om ervoor te zorgen dat de kosten voor het parkeren op jouw Gaiyo Card worden geregistreerd. 

Bij het uitrijden wordt jouw kenteken weer herkend en wordt de prijs getoond op de uitrijzuil. 

Vervolgens bied je jouw Gaiyo Card aan bij de OV-chipkaartlezer. Er wordt dan gecontroleerd of je gebruik hebt gemaakt van NS voor een prijsreductie. 

Om daarna te betalen, bied je jouw Gaiyo Card aan in de gleuf voor betaalkaarten, waarna de slagboom opent.

Mijn vraag staat er niet tussen

Mijn vraag staat er niet tussen

Aarzel niet en neem direct contact met ons op via dit formulier. Bellen mag uiteraard ook naar 085-2500597.