Slimme manieren om tijdens het OV-reizen aan je gezondheid te werken

Slimme manieren om gezond te reizen - beweging

Reizen is zo veel meer dan je verplaatsen van A naar B. Het is bijvoorbeeld ook een visuele ervaring. En een sociale, die door de mondkapjesplicht wel een nieuwe dimensie heeft gekregen. Reizen is, zeker wanneer je het openbaar vervoer gebruikt, ook een uitstekende gelegenheid om aan je gezondheid te werken. Hoe? We serveren je de beste tips in de categorieën beweging, voeding en ontspanning.

Beweging

Genoeg lichaamsbeweging is belangrijk om je hart gezond te houden. Als je van vierduizend naar achtduizend stappen per dag gaat, halveer je daarmee het risico om aan een hartkwaal te overlijden. Promoveer je van vierduizend naar twaalfduizend stappen, dan verminder je dat risico zelfs met twee derde. Maar voldoende lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je hart, het vermindert ook het risico op overgewicht, obesitas en diabetes, het houdt je bloedvaten gezond en het is goed om je brein vitaal te houden. En of dit al niet genoeg redenen zijn om in actie te komen, zorgt lichaamsbeweging ook nog eens voor een betere stemming en minder stress.

Reis je met het openbaar vervoer, dan gaat daar per definitie al meer lichaamsbeweging mee gepaard dan wanneer je je met de auto naar je bestemming verplaatst. Wil je op het vlak van beweging nog meer profijt uit je reis halen? Dan helpen deze beweegtips je vast.

1.     Neem de trap in plaats van de lift of de roltrap

Natuurlijk is het, zeker als je nog niet helemaal wakker bent of juist moe bent van een drukke (werk)dag, verleidelijk om op het station lekker low impact de lift of de roltrap te pakken. Maar traplopen is een geweldige manier om aan je conditie (en stevigere bilspieren) te werken. Dus neem de trap waar je maar kan!

2.     Stap een of meer haltes voor je eindbestemming uit en loop het laatste stuk

Wie zegt dat je je tot zo dicht mogelijk bij je bestemming moet laten vervoeren? Wil je aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging komen, stap dan een of meer haltes eerder uit en wandel het laatste stuk. Een prima manier om wat frisse lucht op te snuiven terwijl je in beweging bent, zéker wanneer je daarna de hele dag binnen achter een computer moet werken.

3.     Pak een deelfiets in plaats van de bus

Niet alle vormen van openbaar vervoer zijn passief. Neem bijvoorbeeld een deelfiets in plaats van de bus of de tram. Je bent lekker buiten, je bent in beweging en je parkeert ook nog eens pal voor de deur van je bestemming. In Gaiyo kun je heel handig bekijken welke deelfietsen (en andere vormen van deelvervoer) er voor jouw reis voorhanden zijn.

4.     Wandel stevig door als je je verplaatst

De gezondheidsraad adviseert minimaal een halfuur per dag ‘matig intensieve beweging’. Als je je toch al moet verplaatsen omdat je ergens heen moet, doe dat meteen maar ‘matig intensief’. Dus niet door te slenteren, maar door flink door te stappen. Zo breng je je hart aan het pompen en worden je bloedvaten geprikkeld, waardoor door de stof nitric oxide (NO) wordt aanmaakt. Die stof heeft een positief effect op je hartvaatstelsel, je hersenen én je immuunsysteem.

Slimme manieren om gezond te reizen

Voeding

Een gezonde leefstijl betekent ook: gezond eten. Wist je dat je elke dag minimaal twee porties fruit en 250 gram groenten moet verorberen? Dit is belangrijk om je darmen, bloedvaten en hart gezond te houden, maar ook voor het versterken van je weerstand, dankzij de anti-oxidanten die in groenvoer en fruit te vinden zijn. Schiet het pellen van een mandarijn of het prepareren van een groentesmoothie er tijdens je drukke (werk)dag wel eens bij in? Je OV-reis is een uitgelezen moment om positieve verandering in je voedingspatroon aan te brengen. Stop wat druiven, mandarijnen of rauwe groenten in je tas en bouw aan je immuunsysteem terwijl je onderweg bent. En o ja, loop dus ook met een grote boog om de haphoek of donutboetiek in de stationshal heen.

Ontspanning

In het openbaar vervoer zie je mensen vaak verveeld door hun timelines scrollen om de tijd te doden. Dat mag natuurlijk, maar zéker voor of na een lange werkdag achter een computer, kun je je tijd in trein of bus benutten door juist even niet naar een scherm te kijken. Lees bijvoorbeeld een boek, begraaf je in je favoriete tijdschrift, zet je favoriete podcast op of tuur lekker uit het raam. Voldoende mentale ontspanning is een belangrijke factor om gezond te blijven. Een reis met het OV is een uitgelezen kans om even helemaal niets te doen. Neem het ervan!