Waarom iedere Utrechter straks in een deelauto rijdt

Deelauto’s worden steeds populairder. Ook in Utrecht breidt de vloot aan deelauto’s zich in rap tempo uit. Welke aanbieders van deelauto’s zijn er in Utrecht? Een overzicht.

Deelauto: Utrecht koploper

Wat het aantal deelauto’s per honderdduizend inwoners betreft, is de stad Utrecht al jaren koploper van Nederland. De stad telde in 2020 1.461 deelauto’s per honderdduizend inwoners, geen enkele andere stad heeft zo’n grote deelautodichtheid. In totaal telt de stad in 2020 5.225 deelauto’s, inclusief deelauto’s verhuurd door particulieren. Dat betekende een toename van 23% ten opzichte van het jaar ervoor. 

Deelauto Utrecht: prijswaardig beleid

De gemeente Utrecht heeft ook al een aantal keer de Autodeel Award gewonnen voor het stimuleren van autodelen. Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) beoordeelden dertig gemeenten op wat zij doen op het gebied van autodelen. Utrecht scoorde goed, omdat er een brede aanpak is en al jarenlang wordt ingezet op de groei van autodelen. “Bewoners van straten waar mensen gaan autodelen, kunnen ons bijvoorbeeld vragen om parkeerplekken anders in te richten. Zo krijgen we nog meer ruimte in de stad voor groen en spelen”, vertelde wethouder Lot van Hooijdonk al in 2018.

Voordelen deelauto Utrecht

Het gebruiken van deelauto’s ten opzichte van het bezitten van een eigen auto  heeft een flink aantal voordelen. Allereerst dus de leefbaarheid binnen de stad. De stad krijgt meer vrije ruimte op straat, doordat er minder auto’s zijn en minder parkeerplaatsen nodig zijn. Die ruimte kan anders worden ingericht, bijvoorbeeld als speelplek of als plantsoen. Maar er zijn nog meer voordelen van deelauto’s voor bewoners Utrecht:

  • Deelauto’s zijn goedkoper.
  • Deelauto’s hebben vaak een eigen parkeerplek, je hoeft dus niet meer te zoeken naar een parkeerplaats.
  • Deelauto’s zijn vaak elektrisch en dus beter voor de luchtkwaliteit in Utrecht.
  • Deelauto’s zorgen voor een lagere verkeers- en parkeerdruk in Utrecht.
  • Deelauto’s besparen je een hoop rompslomp, zoals onderhoud, verzekeringen en dergelijke.

Deelauto Utrecht: welke zijn er?

Welke aanbieders van deelauto’s zijn er eigenlijk in Utrecht? Een overzicht.

MyWheels

In Utrecht vind je een deelauto van MyWheels altijd dichtbij. De auto’s staan door de stad verspreid, in woonwijken maar ook op centrale plekken. De auto’s van MyWheels zijn te plannen, boeken en betalen met Gaiyo. 

Amber

De BMW i3’s van Amber kun je ophalen bij meerdere hubs in Utrecht. Amber is zowel zakelijk als particulier te gebruiken. Ook de auto’s van Amber zijn te gebruiken met Gaiyo. 

Greenwheels

In Utrecht staan meer dan 270 deelauto’s van Greenwheels voor je klaar. Je vindt ze door de hele stad met onze app Gaiyo. 

SnappCar

Bij SnappCar huur je een auto van een particulier. Deze verhuurders delen hun auto met anderen omdat hij anders stil blijft staan. Een deel van deze particuliere deelauto’s is keyless te openen.

Hely

Er zijn twee openbare Hely hubs in Utrecht waar je de Hely deelauto’s kunt vinden: Het Rachmaninov Plantsoen en de Schildersbuurt (Gabriel Metsustraat). 

Stapp.in

Stapp.in verhuurt deelauto’s aan particulieren en bedrijven die af en toe een auto nodig hebben. Ook in Utrecht kun je ze vinden. De auto’s van Stapp.in zijn te plannen, boeken en betalen met Gaiyo. 

We Drive Solar

Dit deelautoconcept werkt op abonnementbasis. Hoe duurder je abonnement, hoe vaker je de elektrische deelauto’s mag gebruiken. In Utrecht rijden er al behoorlijk wat rond.

Deelauto in Utrecht huren

In Utrecht is de deelauto dus aan een onstuitbare opmars bezig. Woon je zelf in Utrecht en wil je ook wel eens een deelauto huren? Of Moet je in Utrecht zijn en heb je geen zin om drie kwartier rond te rijden op zoek naar een parkeerplaats? Installeer en open dan de Gaiyo App en plan en boek de deelauto van jouw keuze via Gaiyo. De app geeft je heel handig het overzicht over alle deelauto’s die bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Ook het boeken, openen en betalen van de deelauto van jouw keuze is mogelijk via deze app. Wel zo handig en overzichtelijk.