Hoe de deelauto Rotterdam verovert

Heb je al gemerkt dat de deelauto Rotterdam langzaam maar zeker verovert? Steeds meer Rotterdammers kiezen ervoor om de eigen auto de deur uit te doen en over te stappen op deelvervoer. Welke deelauto’s kun je huren in Rotterdam? En bestaat er een app die je alle aanbieders laat zien? We leggen het uit in dit artikel.

Deelauto Rotterdam: van bezit naar gebruik

Rotterdam groeit, maar het klimaat en de leefbaarheid staan onder druk. Daarom voert de gemeente Rotterdam een bewust beleid de stad gezonder en inclusiever maken. Om te werken aan een bereikbare, aantrekkelijke en gezonde stad, wordt onder meer ingezet op deelmobiliteit. Auto’s in bezit maken zo steeds meer ruimte voor auto’s die worden gedeeld.

Deelauto Rotterdam: alleen uitstootvrij

Rotterdam wil dat in 2030 vier tot vijf procent van alle auto’s in de stad deelauto’s zijn. Bovendien moeten alle deelauto’s in Rotterdam vanaf 2025 uitstootvrij zijn. Deelauto-aanbieders die nu in Rotterdam een vergunning willen scoren, moeten al een uitstootvrije auto-vloot hebben. Bestaande aanbieders van deelauto’s in Rotterdam hebben tot eind 2024 om over te stappen op elektrisch of waterstof.

Hoe vind je een deelauto in Rotterdam?

Er zijn in Rotterdam al behoorlijk wat aanbieders van deelauto’s actief. Hieronder vind je een overzicht van alle aanbieders. Als je ook eens in een deelauto Rotterdam wil gaan doorkruisen, dien je je meestal eerst bij de betreffende aanbieder te registreren. Dat kan via de app of de website. Als jij geen voorkeur hebt voor een bepaalde aanbieder, maar vooral interesse hebt in de deelauto die het dichtst bij jou in de buurt beschikbaar is of het goedkoopst is, dan doe je er goed aan de app Gaiyo op je telefoon te installeren. Deze app geeft je heel handig het overzicht over alle deelauto’s bij jou in de buurt, zonder dat je hiervoor een voor een alle afzonderlijke apps van de verschillende aanbieders hoeft te openen. Ook het reserveren van de deelauto van jouw keuze is mogelijk via de Gaiyo-app.

Deelauto Rotterdam: alle aanbieders op een rij

  1. SnappCar

Bij Snappcar kun je auto’s van particulieren gebruiken. Het is een van de bekendste platformen voor autodelen. Alleen al in Rotterdam zijn meer dan vijfhonderd auto’s beschikbaar die via Snappcar worden gedeeld. Een deel van deze particuliere deelauto’s is keyless; deze auto’s kun je dus openen met de app, zonder dat de verhuurder erbij hoeft te zijn.

  1. Sixt Share

Sinds juni 2020 is ook Sixt Share met zijn deelauto’s actief in Rotterdam. Bij SIXT kun je gebruik maken van een volledig elektrische vloot, van kleine stadswagentjes tot een superdeluxe Jaguar I-Pace. 

  1. Amber

De BMW i3’s van Amber kun je ophalen bij een van de talloze hubs in Rotterdam, zoals bij stations en in publieke parkeergarages. Het bedrijf betrad de markt ooit met zakelijke deelauto’s maar richt zich inmiddels ook op particuliere gebruikers.

  1. Greenwheels

Greenwheels is een van de eerste autodeelconcepten die actief werden in Nederland. In Rotterdam vind je de Greenwheels deelauto’s op vaste parkeerplekken.

  1. MyWheels

MyWheels is de grootste aanbieder van elektrische deelauto’s. De auto’s staan door de stad verspreid, in zowel woonwijken en op centrale plekken. 

  1. Sinds kort ook in Rotterdam: SHARE NOW

SHARE NOW (voorheen Car2Go) heeft in Amsterdam al elektrische deelauto’s rondrijden en is nu uitgeweken naar Rotterdam, waar het in september 2021 twee deelautohubs heeft geopend: een bij Parkeergarage Schouwburgplein en een bij APCOA Parking Westblaak. De vloot van SHARE NOW is all-electric en bestaat uit Smarts, BMW i3’s en Fiats 500.