Waarom je in Amsterdam eens een deelauto zou moeten proberen

Zie jij de deelauto Amsterdam ook veroveren? Autodelen wordt steeds populairder in de hoofdstad. En de vloot aan deelauto’s breidt zich in rap tempo uit. Welke deelautoaanbieders zijn er in Amsterdam? En hoe breng je overzicht in de veelheid aan beschikbare deelauto’s?

Deelauto Amsterdam: van bezit naar gebruik

Het begon tien jaar geleden allemaal met Car2Go, wit-blauwe elektrische Smarts die je in met name de Amsterdamse binnenstad kon gebruiken om je van A naar B te verplaatsen. De karretjes werden al snel populair, zeker onder mensen die in het centrum van de stad woonden en geen zin hadden in het bezitten van een eigen auto, vanwege de lange wachtlijsten en hysterische prijzen voor een parkeervergunning en het grote gebrek aan parkeerplaatsen in de buurt van je huis. Car2Go bleek een perfect alternatief. Zeker in het centrum van Amsterdam was er altijd wel een beschikbaar bij jou in de buurt.

Elektrische deelauto Amsterdam: SHARE NOW

Car2Go heet inmiddels SHARE NOW en heeft 350 deelauto’s rondrijden in Amsterdam en tegen de 100 duizend gebruikers. Het zijn allang niet meer alleen Smarts trouwens, want de jonge gebruikers van Car2Go werden ouder, kregen kinderen en zo groeide de behoefte aan deelauto’s met een achterbank. Vandaar dat je bij SHARE NOW tegenwoordig ook BMW i3’s kunt huren om door Amsterdam te crossen. Ook zijn er elektrische Fiat 500’s toegevoegd aan de vloot. En ook het servicegebied van SHARE NOW is flink uitgebreid en bestrijkt inmiddels het grootste deel binnen de Ring A10 én wat delen daarbuiten. Ook in de periferie van Amsterdam kun je tegenwoordig dus gemakkelijk een deelauto van SHARE NOW vinden.

Nieuwe deelauto Amsterdam: Sixt Share

Sinds juni 2020 is ook Sixt Share actief in Amsterdam. Hun deelautovloot is iets uitgebreider dan die van Car2Go, met zelfs een de elektrische Jaguar I-Pace die bijna 400 kilometer haalt op een volle accu. Maar je kunt bij Sixt Share ook kiezen voor een BMW i3, Nissan Leaf, Seat Mii, Skoda Citigo, Volkswagen e-Golf, DS3 Crossbak E-Tense of Hyundai Kona. Net als bij SHARE NOW ligt het servicegebied van Sixt Share grotendeels binnen de Ring A10, met enkele delen daarbuiten.

Greenwheels: gouwe ouwe in Amsterdam

Greenwheels bestaat al zo lang dat je haast zou vergeten dat die ook een beproefd autodeelconcept aanbieden. De aanbieder heeft meer dan 730 deelauto’s beschikbaar in Amsterdam, verspreid door de hele stad. Je vindt er dus altijd wel een bij jou in de buurt.

MyWheels: deelauto met een missie

MyWheels wil met autodelen het aantal auto’s in Nederland terugdringen van 9 miljoen naar 1 miljoen in 2030, om zo bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot. Er zijn 1700 deelauto’s van Mywheels in Nederland, waarvan 850 elektrisch. In Amsterdam vind je er 503. De auto’s staan door de stad verspreid, in woonwijken maar ook op centrale plekken. MyWheels biedt zowel eigen deelauto’s aan, als deelauto’s van particulieren (peer-to-peer). 

ConnectCar: benzine-deelauto’s Amsterdam

ConnectCar heeft ongeveer 450 deelauto’s te huur verspreid door heel Nederland, maar met name in de vier grootste steden. Ook deze deelauto’s vind je dus op tal van plaatsen terug in Amsterdam, verspreid over de hele stad. ConnectCar maakt vooral gebruik van de SmartForFour en de Opel Zafira. De auto’s zijn niet elektrisch.

SnappCar: peer-to-peer deelauto Amsterdam

Bij SnappCar huur je een auto van een particulier. Deze verhuurders delen hun auto met anderen omdat hij anders stil blijft staan voor de deur. Een deel van deze particuliere deelauto’s is keyless; deze auto’s kun je dus openen met de app, zonder dat de verhuurder erbij hoeft te zijn.

Fetch: rising star in Amsterdam

Sinds 2019 rijden er in Amsterdam zo’n tweehonderd elektrische Renault Zoë’s rond van Fetch car sharing. Het bedrijf is een relatief nieuwe speler op het gebied van deelauto’s in Nederland en maakt deel uit van ELC Automotive, een B2B-specialist op het gebied van fleet-, rent- en leaseoplossingen voor B2B-partijen in binnen- en buitenland. Het servicegebied bestrijkt het grootste deel binnen de ring en een aantal gebieden daarbuiten. 

Hoe vind je een deelauto in Amsterdam?

Genoeg deelauto’s voorhanden dus, in de hoofdstad. Als je ook eens in een deelauto Amsterdam wilt gaan doorkruisen, dien je je eerst bij de betreffende aanbieder te registreren als gebruiker. Dat kan via de app of de website. Omdat er zo veel aanbieders zijn die in principe allemaal hetzelfde aanbieden: deelvervoer, is het natuurlijk het handigst om je bij allemaal te registreren. Dan weet je zeker dat er altijd wel een beschikbare deelauto dichtbij is. De app Gaiyo geeft je heel handig het overzicht over alle deelauto’s bij jou in de buurt. Je hoeft daarvoor dus niet een voor een alle apps te openen. Ook het reserveren van de deelauto van jouw keuze is mogelijk via de Gaiyo-app.