Heb jij al eens een deelscooter gebruikt? 11 redenen waarom ze geweldig zijn

11 redenen om een deelscooter te gebruiken

Je ziet ze steeds vaker in steden: elektrische deelscooters van Check, GO Sharing en felyx. Ben je benieuwd waarom mensen voor het gebruik van een elektrische deelscooter kiezen, in plaats van voor een eigen scooter, OV, auto of de fiets? Lees dan verder. De elf voordelen van het gebruik van deelscooters op een rij. 

1. Deelscooters zijn goedkoop

Bij elektrische deelscooters betaal je alleen voor het gebruik. Je hoeft dus geen peperdure scooter aan te schaffen die 90% van de tijd ongebruikt voor de deur staat. Het gebruik van een deelscooter is overigens helemaal niet duur. Je betaalt bij alle drie de aanbieders een tarief per minuut, dat nooit meer is dan 0,30 eurocent. Reis je met z’n tweeën? Dan kun je om extra te besparen ook een deelscooter delen, in plaats van er allebei een huren. Lekker knus achterop! 

2. Deelscooters zijn snel

Geen sneller vervoermiddel voor in de stad, dan de elektrische deelscooter. Sneller dan de fiets, want gemotoriseerd. Sneller dan de auto, want geen last van verkeersopstoppingen. En sneller dan het OV, want geen wacht- en overstaptijden. 

3. Met een deelscooter kom je heel dicht bij je bestemming

Zeker in drukke steden zijn deelscooters handig om je snel mee door de stad te verplaatsen. Met een deelscooter kun je je bestemming namelijk tot aan de voordeur bereiken. Zonder te hoeven overstappen, zoals in het OV.

4. Dankzij deelscooters hoef je jezelf niet in overvolle bussen of trams te wurmen

Ook zo’n hekel aan overvolle trams en bussen tijdens de spits? En dan dat eindeloze wachten… Als je een deelscooter gebruikt, bespaar je jezelf deze ellende. Je checkt gewoon in Gaiyo waar de dichtstbijzijnde deelscooter staat, reserveert ‘m en off you go!

5. Deelscooters zorgen ervoor dat je niet vast komt te staan in het verkeer

Ook voor de auto vormen deelscooters een prima alternatief, zeker in steden waar de verkeersdruk hoog is. Nooit meer in de file bij dat ene ellendige kruispunt, maar lekker doortuffen en op ruim op tijd je bestemming bereiken.

6.  Met een deelscooter hoef je nooit op zoek naar een parkeerplek

Nog zo’n crime van de auto in de stad: het eeuwige gebrek aan parkeerplaatsen, waardoor je soms wel een kwartier moet zoeken naar een plekje. Hier heb je met je deelscooter geen last van, want die parkeer je lekker op de stoep (of in een door de gemeente aangewezen fiets/scooterparkeervak). Binnen het servicegebied van de aanbieder mag je je scooter na gebruik gewoon achter te laten en je rit beëindigen via de app. Ligt je bestemming buiten het servicegebied? Dan kun je hem daar tijdelijk parkeren tegen het parkeertarief van de aanbieder. 

7. Met deelscooters bespaar je op parkeerkosten

Nog een bijkomstigheid van de auto thuislaten: je bespaart op parkeerkosten. Die zijn in sommige steden torenhoog. Als je die kosten aftrekt van de kosten voor het gebruik van de deelscooter, kom je onder de streep nóg goedkoper uit.

8. Deelscooters zijn handig om je treinreis mee te vervolgen tot aan je eindbestemming

Kom je met de trein naar de stad? Dan is een deelscooter een ideaal en flexibel vervoermiddel om je reis tot aan je eindbestemming te vervolgen. Zeker wanneer die bestemming lastiger te bereiken is met het OV, zijn scooters een uitkomst. Op de meeste stedelijke NS-stations zijn wel deelscooters te vinden.

9. Op een deelscooter ben je lekker in de buitenlucht

Laat de wind door je haar wapperen, snuif de frisse ochtendlucht naar binnen en laad op in de zon, terwijl je je van A naar B verplaatst. Of zit jij liever met je mondkapje op je tronie in lijn 42? Regent het? Neem dan gewoon een regenpak of poncho mee in je tas, dan heb je nergens last van.

10. Op een deelscooter kom je niet bezweet aan

Op warmere dagen is de deelscooter ook een uitkomst. Het briesje langs je benen werkt verkoelend en omdat je niet, zoals op een fiets, hoeft te trappen, schiet je niet al na honderd meter door je deo-barrière. 

11. Gaiyo geeft je het overzicht op deelscootergebied

Er zijn in Nederland drie aanbieders van deelscooters actief, dus de keuze is reuze en er is altijd wel een beschikbare deelscooter in de buurt. Hiervoor hoef je de apps van de drie aanbieders niet afzonderlijk te checken. Met de gratis mobiliteitsapp Gaiyo heb je namelijk in een keer het overzicht over alle deelscooters rondom jouw locatie, zodat jij altijd die scooter kunt kiezen die voor jou het handigst of meest dichtbij is.