Gebruik je weleens een scooter van Check, felyx, GO Sharing of TIER? Houdt er dan rekening mee dat er nieuwe afspraken gemaakt worden tussen gemeenten en aanbieders, die mogelijk gevolgen voor jou hebben als gebruiker van deelscooters.
Volgens de Stentor, voert de gemeente Zwolle nieuwe regels in met de komst van Check en felyx. Dit is een logisch gevolg van het volwassener worden van de markt, waarin aanbieders en gemeenten de leefbaarheid van de omgeving moeten borgen.
In tegenstelling tot deelauto’s kunnen deelscooters binnen een bepaald gebied opgehaald en gestald worden zonder een vaste ophaal en terugbrenglocatie. Dit soms tot grote ergernis van buurtbewoners die de voertuigen voor hun deur geparkeerd zien staan. In Zwolle komt hier mogelijk verandering in. De gemeente denkt na over een stel maatregelen om overlast terug te dringen. Zo wordt er gesproken over vaste ophaal- en terugbrenglocaties, een parkeerverbod in bepaalde gebieden en een rijverbod in de nacht. Ook wordt er van de aanbieders verwacht dat ze na een melding van bv. een fout geparkeerde scooter, deze binnen 24 uur weghalen.
Kortom:
- plekken waar de scooters wel en niet gestald mogen worden
- aanbieders zorgen dat een scooter na een melding binnen 24 uur weggehaald wordt
- parkeerverbod in bepaalde gebieden, zoals voetgangersgebieden en parken
- rijverbod in de nacht; in Zwolle bv. tussen 01.00 en 06.00 uur.
Wat vind jij van deze maatregelen? Gaan deze regels te ver of komen ze als geroepen?
In andere gemeenten worden gebruikers van deelvervoer al gestimuleerd om binnen bepaalde vakken te parkeren, zoals hieronder in Almere-Buiten en Amsterdam.
Benieuwd waar je deelscooters kunt vinden en boeken? Gaiyo toont alle deelscooters van Check, felyx, GO Sharing en TIER onder één dak.