Het Utrechtse Businesspark Papendorp biedt het allemaal: een centrale locatie (de snelwegen A2 en A12 zijn nabij) én een uitnodigend karakter (moderne architectuur omringd met veel groen). De kantoorlocatie heeft echter te maken met een toenemende parkeerdruk. “Bereikbaarheid is ons visitekaartje, die moeten we goed bewaken.”
Het Businesspark Papendorp ligt ingeklemd tussen de stad Utrecht en Leidsche Rijn. De sierlijke Prins Clausbrug – het broertje van de iconische Erasmusbrug – verbindt de kantoorlocatie met de wijk Kanaleneiland. Je zit dus zo in de stad. Met snelwegen A2 en A12 ‘in de achtertuin’ is ook de rest van Nederland goed bereikbaar. Al met al is Businesspark Papendorp zó autovriendelijk, dat de parkeerdruk altijd hoog is. Ga maar na, in totaal werken er ruim 15.000 mensen op het park, verdeeld over 360.000 vierkante meter aan kantooroppervlakte. “Voorafgaand aan de corona-pandemie zwichtten we onder de parkeerdruk. Met het thuiswerken nam de parkeerbehoefte af, maar we zien nu toch weer een flinke toename,” zegt Michel van der Horst. Hij is als penningmeester én tijdelijke voorzitter van Vereniging Parkmanagement Papendorp (VPP) verantwoordelijk voor het behoud van de aantrekkingskracht van het businesspark. “Om de bereikbaarheid te bewaken, moesten we maatregelen treffen.”
Last mile
Om de meest effectieve maatregelen te bepalen, liet VPP mobiliteitsonderzoeken uitvoeren, onder meer naar het fietsbereik. Van der Horst: “Uit het onderzoek bleek dat e-bikes voor het afleggen van de last mile kansrijk waren. Als snelle en comfortabele verbinding met het OV en de Park&Ride .” Inmiddels telt Businesspark Papendorp 14 hubs waar werknemers en bezoekers een TIER e-bike kunnen gebruiken. Het reserveren gaat makkelijk via de multimodale vervoersapp van Gaiyo. “Zo’n honderd mensen gebruiken dagelijks de e-bikes, maar we willen naar zeker driehonderd fietsers toe. Het initiatief moet nog bekender worden. We promoten dus stevig. Wie de Gaiyo-app installeert, krijgt 50 euro reistegoed.”
Gesteund door alle aangesloten bedrijven op het businesspark, introduceerde VPP bovendien de eigen parkeren-bij-de-buren-app. Die app – uniek in Nederland – toont vrije parkeerplekken in de omgeving. “Loopt de parkeerdruk bij het ene bedrijf op, dan springt de buurman met vrije parkeerplekken bij”, legt Van der Horst uit.
Eén app voor al je vervoer
Van der Horst benadrukt dat de Gaiyo-app niet alleen een oplossing is voor de last mile richting businesspark, maar in bredere mobiliteitsbehoeften voorziet van de bedrijven op het Businesspark Papendorp. “Met de app regel je altijd makkelijk je vervoer. Of je nu naar een klant moet of dat je een ketenreis naar huis aflegt. Privé kun je de app natuurlijk ook gebruiken. Je stapt na de e-bike namelijk naadloos over op het openbaar vervoer, of kiest voor een deelauto of deelscooter die je via de app hebt gereserveerd.”
Groene campus
Hoewel Van der Horst collectieve mobiliteit als primair middel ziet om de parkeerdruk te verminderen, past het initiatief goed binnen de ambitie om Utrecht Businesspark Papendorp toekomstbestendig en groener te maken. “We streven een campus-idee na, waarbij verbeterde bereikbaarheid met OV samengaat met langzaam verkeer, meer levendigheid en diversiteit. Papendorp moet een duurzame, groen en goed verbonden leefomgeving van de toekomst worden”, besluit Van der Horst.
Aan de slag!
Neemt de parkeerdruk op jouw businesspark ook toe? Of wil je weten hoe de slimme inzet van mobiliteit kan bijdragen aan een bereikbare kantoorlocatie met een groen karakter? Neem dan contact op Gaiyo Business. Gaiyo biedt het breedste pakket van zakelijke mobiliteitsdiensten van Nederland. Gewoon in één handige app. Met één account regelen medewerkers zowel zakelijk als privé hun reizen op maat. Of dat nu per e-bike, deelscooter, openbaar vervoer of deelauto is. Of een ideale mix daarvan.