Innovactory krijgt eerste MaaS-pilot in Nederland gegund

In gesprek met Gaiyo-gebruiker Wingki Chan

Innovactory heeft de aanbesteding gewonnen voor de Mobility as a Service (MaaS) pilot in Utrecht. Daarmee start Goedopweg in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern als eerste in Nederland met een MaaS-pilot. De app die Innovactory ontwikkelt heet TRIPPS en moet alternatieven voor de auto stimuleren, reizen gemakkelijker maken en de bereikbaarheid verbeteren. De pilot in Utrecht is een van de zeven nationale MaaS-pilots die het ministerie van I&W in samenwerking met regionale overheden organiseert.

Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit bij de provincie Utrecht: “De provincie Utrecht inventariseert de knelpunten op doorgaande wegen en door kernen en pakt deze aan om de veiligheid, leefbaarheid en doorstroming te verbeteren. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Om de aansluiting van verschillende vervoersvormen te verbeteren en reizigers te stimuleren vaker de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken zetten we in op technologische ontwikkelingen en gedragsbeïnvloeding en verhogen we onze inzet in het programma Smart Mobility. Dit nieuwe systeem past hier naadloos in!”

TRIPPS: één app voor al je reizen

Met TRIPPS hebben reizigers informatie over alle mogelijkheden van vervoer en kunnen zij die via de app plannen, boeken en betalen. Hiermee worden alternatieven voor de auto gestimuleerd, reizen gemakkelijker gemaakt en de bereikbaarheid verbeterd. Met TRIPPS kiezen reizigers zelf hoe zij van deur tot deur reizen en krijgen zij informatie over alle mogelijke vervoermiddelen: (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s. De app geeft reizigers actueel en persoonlijk reisadvies en updates over vertragingen, files en alternatieve routes.

Lucien Groenhuijzen, CEO van Innovactory: “We zijn verheugd met de lancering van TRIPPS in Utrecht. Met TRIPPS bieden we reizigers in de regio één app voor al hun reizen, gepland of spontaan. Het moet je persoonlijke reisassistent zijn, met gemak, eenvoud en betrouwbaarheid voorop, zodat je als reiziger naadloos van de ene naar de andere plek kan reizen. TRIPPS geeft je dan persoonlijk advies, biedt je toegang tot al het vervoer en betalen gaat helemaal automatisch.”

Naar verwachting wordt TRIPPS begin 2020 gelanceerd voor alle bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, waarna de beschikbaarheid voor de rest van Utrecht snel volgt. Omdat met TRIPPS door heel Nederland gereisd kan worden is de app ook beschikbaar voor mensen van buiten Utrecht. Dit najaar wordt de app al getest door honderd bewoners uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Met hun bevindingen wordt TRIPPS verbeterd. De MaaS-pilot zal naar verwachting lopen tot en met eind 2021.

Leefbaarheid en bereikbaarheid van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern

De regio Utrecht start met de MaaS-pilot in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern omdat dit gebied hard groeit en het autobezit en -gebruik hier relatief hoog is. Tot 2030 komen er nog tot 105.000 inwoners bij. TRIPPS kan bijdragen aan het stimuleren van alternatieven voor de auto. En dat is essentieel voor een gezond en leefbaar stadsdeel.

“Utrecht moet voor bewoners en bezoekers een aantrekkelijke en bereikbare stad zijn”, zegt Lot van Hooijdonk, wethouder mobiliteit. “We werken aan toekomst waarin niet bezit, maar gebruik centraal staat. Op een reis begin je misschien op je eigen fiets, maar stap je daarna over op de trein en pak je vervolgens een deelfiets. Met de app kun je snel zien op welke manier je het snelst op je bestemming bent. Ik ben heel benieuwd hoe de app gebruikt gaat worden.”

Onderdeel van zeven nationale pilots

De komende tijd starten nog zes nationale MaaS-pilots. Deze richten zich op de gebieden: Amsterdam-Zuidas, Eindhoven, Groningen-Drenthe, Limburg, Rotterdam-Den Haag en Twente. In de pilots wordt onder andere getest wat wel en niet werkt op het gebied van reisgedrag, businesscase en beleidsimpact. Met de privacyproof verkregen data leren het ministerie van I&W, regionale overheden, MaaS-aanbieders en vervoerders samen hoe het totale mobiliteitssysteem geoptimaliseerd kan worden. Dit kan bijdragen aan oplossingen voor CO2-doelstellingen, fileproblematiek en drukte in het openbaar vervoer.

Goedopweg

De regio Utrecht is via Goedopweg aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen op gebied van MaaS. In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat samen aan een aantrekkelijke en goed bereikbare regio Utrecht.