In steeds meer steden rukt de elektrische deelscooter op. En ook wie zelf een scooter wil bezitten, kiest steeds vaker voor een elektrisch exemplaar. Waar mag je eigenlijk rijden met een e-scooter? Met deze elektrische scooter tips houd jij je altijd aan alle verkeersregels.
Volgens RAI Vereniging is ruim 35 procent van alle nieuwe snorfietsen elektrisch aangedreven. Bij de bromfietsen is dat bijna 30 procent. De groei van het aantal verkochte e-scooters is mede ingegeven door de opkomst van de elektrische deelscooter.
Wie zelf een elektrische scooter koopt of op een elektrische deelscooter wil stappen, doet er goed aan zich eerst in de verkeersregels te verdiepen. Waar mag je rijden met een elektrische scooter? En waar mag je een elektrische scooter parkeren? Je leest het hier.
Waar zijn elektrische scooters toegestaan?
E-scooters hebben geen verbrandingsmotor en stoten dus geen uitlaatgassen uit. Daarom zijn e-scooters overal zijn toegestaan, ook in steden met zogenaamde milieuzones.
Waar moet je rijden met een elektrische scooter?
Moet je met je elektrische scooter op de rijbaan, of juist op het fietspad? Het antwoord op deze vraag hangt af van het type elektrische scooter dat je rijdt:
Elektrische bromscooter: op de rijbaan, tenzij
Als je een elektrische bromscooter hebt, dus een elektrische scooter met een geel kenteken, dan moet je rijden op de rijbaan, tussen de auto’s, motoren en vrachtauto’s. Dat komt omdat je met zo’n type e-scooter veel sneller gaat dan een gemiddelde fietser. Alleen als je een bord tegenkomt dat aangeeft dat je met je bromscooter juist wel het fietspad op moet, pak je het fietspad in plaats van de rijbaan. Binnen de bebouwde kom mag je daar dan 30 kilometer per uur op rijden, buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur.
Elektrische snorscooter: op het fietspad, tenzij
Heb je een elektrische snorscooter, dus een e-scooter met een blauw kenteken? Dan ga je niet harder dan 25 km per uur en moet je in principe juist wel op het fietspad rijden. Soms zijn snorscooters echter verplicht om op de rijbaan te rijden. De gemeente kan dit bijvoorbeeld besluiten voor fietspaden of gebieden die erg druk zijn. Als je met je snorscooter de rijbaan op moet, wordt dit duidelijk gemaakt met een verkeersbord.
Moet je met een elektrische scooter een helm op?
Voor elektrische bromscooters geldt sowieso een helmplicht, zij begeven zich immers tussen het andere verkeer op de rijbaan en kunnen harder rijden dan 45 kilometer per uur. Voor elektrische snorscooters geldt nog tot juni 2022 dat hun berijders alleen een helm op moeten wanneer zij verplicht zijn op de rijbaan te rijden. Dat is nu bijvoorbeeld al zo in Amsterdam. Per 1 juli van dat jaar worden elektrische snorscooters door heel Nederland verplicht een helm te dragen; binnen én buiten de bebouwde kom. De helmplicht voor de elektrische snorscooter wordt ingevoerd om het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers terug te dringen.
Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische scooter?
Net als voor scooters met een verbrandingsmotor geldt dat je een rijbewijs nodig hebt om op een e-scooter te mogen rijden. Een bromfietsrijbewijs volstaat. Heb je al een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op dat rijbewijs.
Waar mag je een elektrische scooter parkeren?
Alle tweewielige voertuigen, dus ook de elektrische scooter, moeten op aangegeven, veilige plaatsen geparkeerd worden. Als basisregel geldt: veroorzaak geen hinder voor voetgangers en overig verkeer. Parkeren op de stoep is in principe dus alleen toegestaan als de scooter op die plek geen hinder oplevert. Let in elk geval op verkeersborden die aangeven of je je (deel)scooter ergens wel of niet mag parkeren. In drukke steden zijn meestal speciale parkeervakken voor scooters ingericht.
Waar mag je een deelscooter parkeren?
Voor elektrische deelscooters gelden dezelfde regels als voor andere scooters. Sommige steden hanteren echter afwijkende parkeerregels voor deelscooters, om de overlast van foutgeparkeerde deelscooters in te perken. In Amsterdam krijg je bijvoorbeeld een boete van € 50,- voor het fout parkeren van een deelscooter en na drie keer foutparkeren wordt je account geblokkeerd.
Bij Check verdien je in Amsterdam bovendien punten met goed parkeren, die je in kunt wisselen voor een gratis rit. Een gps-module zorgt ervoor dat de scooters niet ‘losgelaten’ mogen worden op locaties waar ze snel tot overlast leiden, zoals in de smalle 9 straatjes en op en rondom de grote pleinen.
Waar vind je een deelscooter?
Om een deelscooter te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken. Dat doe je via de app van de deelscooteraanbieder. Als je een deelscooter nodig hebt, kun je die van tevoren reserveren in diezelfde app. Of, nog veel handiger: met Gaiyo, de verzamelapp voor al je deelvervoer. De elektrische deelscooters van GO Sharing zijn zelfs direct te huren in de Gaiyo app. De slimme technologie van Gaiyo toont gebruiker welke (deel)vervoersmiddelen er bij hem de buurt staan. Door ook de afstand en prijs te tonen, wordt het de reiziger gemakkelijk gemaakt een keuze te maken. Voor korte ritten in de stad volstaat een (elektrische) deelfiets, voor ritten die een stad doorkruisen biedt de elektrische deelscooter een uitkomst.