In Nederland klagen we geregeld over het verkeer. Als we op de snelweg door een verkeersinfarct stapvoets moeten rijden, zijn irritatie en opwinding nooit ver weg. Maar wat was eigenlijk de langste file ooit in Nederland? En hoe verhoudt die zich tot de langste file ooit ter wereld?
De eerste file in de Nederlandse geschiedenis
Voordat we je vertellen hoeveel kilometers stilstaan de langste Nederlandse file om het lijf had, eerst even terug in de tijd naar de eerste file ooit in Nederland. Die vond nota bene plaats op een zondag. Op 29 mei 1955, om precies te zijn. Het was een zonnige Eerste Pinksterdag en veel Randstedelingen namen die gelegenheid te baat door er met de auto op uit te trekken. Niet naar de meubelboulevard, zoals we dat nu in grote getalen doen met Pinksteren, maar naar de Veluwe, de Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen en andere natuurgebieden, om buiten te genieten van het mooie weer.
In de file staan: heel modern!
Ondertussen reden er ook nog eens honderden Duitse toeristen per automobiel ons land binnen, om de bloeiende tulpen in en rondom de Keukenhof te bekijken. Er was dus sprake van allemaal verkeersstromen in tegenovergestelde richtingen, die elkaar in de buurt van Utrecht ontmoetten. Bij de rotonde van knooppunt Oudenrijn werd de verkeersdruk te veel en ontstond de allereerste file van Nederland. Bermtoeristen kwamen aangesneld om langs de kant van de weg te recreëren met aan de aanblik van al die voorbij kruipende auto’s, het was een hele belevenis. Chagrijnig werden de filerijders er trouwens niet van, schrijft ANWB-verenigingshistoricus Hans Buiter op de website van de ANWB: “Het was juist heel modern om in de file te staan. Dan hoorde je er echt bij. De file kwam uit Amerika en alles wat daar toen vandaan kwam, was modern.”
De langste file ooit in Nederland
Zo’n positieve blik zullen de mensen die op 22 januari 2019 in de file stonden, niet op hun vertraging hebben gegeven. Het was de sneeuwval die op die bewuste dag in ons land de langste file ooit veroorzaakte. Rond half zes, aan het einde van de middag, stond er ruim 2287 kilometer file op de Nederlandse wegen. Die werd vooral veroorzaakt doordat mensen in sneeuwbuien langzamer gingen rijden. Dat leidde in het oosten en midden van het land tot stilstaand verkeer. Om 17:40 uur bereikte deze monsterfile zijn hoogtepunt. Met name rond Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven liep de reistijd enorm op. Twitteraars meldden dat ze anderhalf uur hadden gedaan over het ritje naar huis dat normaal slechts tien minuten duurde. Het vorige Nederlandse filerecord was van 11 december 2017. Toen stond er, ook door sneeuwval, 1500 kilometer file.
De langste ochtendspits ooit in Nederland
De langste ochtendspits van Nederland van op 1 oktober 2019 en werd niet veroorzaakt door sneeuw, maar door boeren die met hun tractors de weg op gingen om te protesteren in Den Haag. Daarnaast vonden er enkele ongelukken plaats en regende het. Op de Nederlandse wegen stond die ochtend volgens de ANWB in totaal 1136 kilometer file: “De drukste ochtendspits ooit”, volgens de ANWB.
De langste file ooit ter wereld
Vervelend als je erin stond natuurlijk, maar het is kinderspel vergeleken met de langste file die in China werd gemeten wat de duur betreft. Duizenden automobilisten zaten in 2010 op de China National Highway maar liefst twaalf dagen vast in een file van honderd kilometer. De auto’s op deze snelweg tussen Tibet en Beijing kwamen per dag nauwelijks een kilometer vooruit. De horrorfile was ontstaan door slecht georganiseerde wegwerkzaamheden en door vrachtwagens met bouwmaterialen die zich door het Chinese forensenverkeer heen moesten manoeuvreren. Chinezen met handelsgeest sloegen een slaatje uit de file door water, voedsel en sigaretten aan de vaststaande automobilisten te verkopen. Naarmate de file voortduurde, werd de stemming steeds grimmiger. Er werden ‘s nachts chauffeurs beroofd en één man raakte gewond doordat hij werd gestoken met een mes.
Minder lange files door corona
Dat zet de Nederlandse files toch in een wat gezelliger daglicht, niet? Overigens is de filedruk in ons land dit jaar, door corona, afgenomen. De grote spitsfiles blijven uit, omdat het verkeer zich veel meer verspreidt over de dag, er minder auto’s op de weg zijn en de ritjes over het algemeen korter zijn dan het intensieve woon-werkverkeer dat de wegen domineerde vóór corona. Wil je weten hoeveel vertraging je op jouw route kunt verwachten? Download dan GAIYO op de telefoon; dé app voor al je persoonlijke reisadvies.