CO2-reductie
‘Reizen’ scoort hoog op CO2-uitstoot: 45% van de CO2 uitstoot voor het gemiddelde bedrijf wordt veroorzaakt door reizen van personeel.
Wat kun je daar als bedrijf vandaag aan doen? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers deel van de praktische oplossing zijn op weg naar 55% CO2 vermindering in 2030? Op deze pagina leggen we uit hoe je dit kunt aanpakken, geven we praktische tips en leggen we uit welke extra voordelen dat brengt, bijvoorbeeld voor het aantrekken en behouden van personeel.
Alle feiten op een rijtje
Eerst even de feiten. Die 45% CO2 uitstoot door reizen zit met name in het woon-werkverkeer. Bij het CBS vinden we dan dat de gemiddelde afgelegde woon-werkafstand per (werk)dag varieert tussen de 8 km (vrouwen onder 25 en boven de 50) en de 22 km (mannen tussen 35 en 50). Bij mensen onder de 35 is de gemiddelde woon-werkafstand 17 kilometer en onder de 25 zelfs minder dan 10 kilometer. Geen verre reizen dus…
Toch wordt tweederde van deze reizen met de auto gemaakt. Dit zijn weliswaar CBS cijfers uit 2019, nog voor Corona, maar we weten inmiddels dat na de Coronaperiode het autogebruik alleen maar is toegenomen.
En dat terwijl Nederland fietsland nummer 1 is en ook het openbaar vervoer op hoog niveau is, zeker in het stedelijke gebied. En dan zijn er in de afgelopen jaren ook nog enorm veel deelvoertuigen bijgekomen: fietsen, ebikes, scooters en auto’s die meestal ook nog CO2 emissievrij zijn, uitgezonderd sommige deelauto’s.
Hoe Itility de CO2 voetafdruk kleiner probeert te krijgen door het inzetten van Gaiyo
Download de klantcase:
Praktische tips voor CO2-vermindering
Het klinkt simpel: om CO2 uitstoot te verminderen moeten we zorgen dat de kortere woon-werk ritjes worden gemaakt met de duurzame alternatieven die we al tot onze beschikking hebben, en we dus de auto laten staan.
Dat dit nog niet op grote schaal gebeurt heeft een aantal redenen die wij in kaart brachten. Na het toelichten van de reden, laten we je ook meteen zien wat je vandaag kunt doen om daar verandering in te brengen.
-
1Het arbeidsvoorwaardenbeleidJe huidige arbeidsvoorwaardenbeleid is vaak bepalend voor het reisgedrag van je medewerker. Biedt je een woon-werk kilometervergoeding dan is dat vaak berekend op basis van woon-werkafstand per auto. Jouw medewerker neemt deze vergoeding mee in het eigen budget wanneer ze beslissen om een auto aan te schaffen of (prive) te leasen. En die auto wordt dan hun vaste keuze voor de woon-werk reis. Datzelfde geldt ook voor de leaseauto: geef je medewerker een zakelijke leaseauto en je weet vantevoren hoe ze naar het werk zullen reizen.
-
Dit soort zaken kun je niet zomaar even veranderen – het vraagt tijd, denkwerk en veel overleg met directie, medewerkers en/of ondernemingsraad. Wat je wel vandaag kunt doen is alle autorijdende medewerkers alvast laten kennismaken met de alternatieven zoals Gaiyo. Dus geef ze de mogelijkheid om af en toe met de trein te gaan als dat beter uitkomt. Of om de auto te parkeren op handige P+R locaties en het laatste stuk te reizen met de deelfiets. Net zoals arbeidsvoorwaarden vraagt ook gedragsverandering tijd en geduld, maar bij gedragsverandering geldt dat proberen en stimuleren de beste start is; daar kun je vandaag wel mee beginnen! De arbeidsvoorwaarden volgen daarna.
-
2Het is te ingewikkeldHet is te ingewikkeld, teveel gedoe, kost teveel tijd en daarmee geld. Zowel voor de medewerker als voor de werkgever. En dat klopt zeker, als je ervan uit gaat dat ieder deelfiets- of scootermerk weer zijn eigen Smartphone app heeft en iedere reis of parkeeractie weer een aparte kostendeclaratie tot gevolg heeft. En heb je nu wel of niet een ov-chipkaart nodig? Het is niet verbazingwekkend dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. En dat jij als werkgever die extra ‘sores’ er niet bij wil hebben. Zo komt de gedragsverandering die nodig is voor de vermindering van CO2 uitstoot natuurlijk niet goed op gang. Gedragsverandering is namelijk al best lastig en als het dan ook nog ingewikkeld is…
-
Hier moeten wij even onze vinger opsteken. Bij Gaiyo geloven we er heilig in dat gedragsverandering en gebruikersvriendelijkheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Maak de dingen zo simpel mogelijk. Dus met maar vier clicks elke deel e-bike in de buurt vinden, boeken en gebruiken. Of een treinticket kopen. De zakelijke en woon-werk ritten niet voorschieten en declareren, maar direct op rekening van je bedrijf. De priveritten blijven prive. En een reisplanner voor de autorit een P+R alternatief maar ook meteen voor de trein, het stadsvervoer, de (deel)fiets en zelfs looproutes. Alles in 1 overzicht, alles in 1 app.
-
3Er is nog geen duurzaam alternatief beschikbaarSoms is er gewoon geen goed duurzaam alternatief beschikbaar. De bereikbaarheid van bedrijfslocaties laat vaak nog te wensen over: 1 winderige bushalte of een treinstation op 20 minuten wandelen. Om je medewerkers dan te overtuigen om de auto te laten staan is vaak onbegonnen werk. Ze zien je aankomen…
-
Bij Gaiyo werken we steeds meer met parkmanagers en beheerders van bedrijfsverzamelgebouwen. Ook zij willen actief aan de slag in de verduurzaming van bedrijven en bedrijfslocaties. Zij zien veel toegevoegde waarde in het kunnen bieden van alternatieven voor de auto en willen zich inspannen om bijvoorbeeld publieke deelfietsen en deelscooters op deze bedrijfslocaties te regelen. Wij helpen daarbij en zorgen dat het zakelijk netjes wordt afgehandeld. Zo ontstaat meer aanbod van reisalternatieven die aantrekkelijk en duurzaam zijn, ook voor jouw medewerkers. Wat kun je vandaag doen? Breng ons in contact met de juiste persoon binnen jouw bedrijf, bedrijvenvereniging of gebouw en we gaan aan de slag.
Stappenplan
Stap 1: geef jouw medewerkers de mogelijkheid om te proberen: ga vandaag naar Gaiyo.com/business en vul het aanmeldformulier in dan ben je binnen 24 uur aangesloten.
Stap 2: deel je medewerkers in in een aantal logische groepen (het zijn er vast niet meer dan drie) en bepaal per groep welke reismogelijkheden ze moeten krijgen. Wel of geen deelauto kunnen boeken. Wel of niet kunnen parkeren op straat. Dat doe je heel eenvoudig in ons Gaiyo Business Portal. Zo hou je ook de kosten onder controle en kom je niet voor verrassingen te staan.
Stap 3: kijk om je heen en check of er wel voldoende reisalternatieven zijn bij jouw bedrijf in de buurt. Als dat nog niet het geval is, dan ben je vast niet de enige met dat probleem. Vraag bij de buren of bij de bedrijvenvereniging of jullie samen kunnen optrekken. Er is meer mogelijk dan je denkt en anderen zijn je al voorgegaan – wij vertellen je graag meer!
Na stap 1 en 2 ben je al aan de slag met CO2 vermindering en duurzame ontwikkeling van je bedrijf. Heb je liever dat wij je dit werk uit handen nemen of heb je nog vragen, aarzel dan niet om even contact op te nemen via business-support@gaiyo.com.
Het geheime wapen in de war for talent
Het geheime wapen
in de war for talent
Nog een tip die we je niet willen onthouden. Vooral voor jonge mensen is een duurzame bedrijfsmissie en veel keuzevrijheid een bepalende factor in de keuze voor een (nieuwe) werkgever. En laten deze jonge mensen nu ook degenen zijn die het dichtst bij het werk wonen (zie de feiten hierboven), het minste behoefte hebben aan een eigen auto en het meest bekend zijn met het gebruik van deelvervoer op straat. Tel uit je winst!
Onlangs hadden wij in samenwerking met Buro5 een webinar over dit onderwerp. Benieuwd? Bekijk deze hieronder helemaal gratis.