Autodelen: hoe werkt het? Heb je geen auto, maar er wel af en toe een nodig? Of overweeg je je (tweede) auto weg te doen en af en toe een deelauto te nemen? Dan ben je slim en duurzaam bezig. Hoe werkt carsharing eigenlijk? Welke aanbieders zijn er en waar moet je op letten? We zetten alles wat je moet weten over autodelen op een rij.
Wat is autodelen?
Autodelen kan op heel veel manieren. Je kunt een auto delen met je buren, je kunt ook een deelauto gebruiken via een autodeelplatform. Ook daar is weer variatie in. De meeste deelauto’s zijn van autoverhuurbedrijven, die dus hun eigen deelautovloot aanbieden. Greenwheels bijvoorbeeld SHARE NOW en Stapp.in. SnappCar en MyWheels zijn ook autodeelplatformen, maar werken anders. Hier bieden particulieren hun eigen auto te huur aan. Dat wordt peer-to-peer carsharing genoemd.
Waarom autodelen?
Autodelen is goedkoper dan een eigen auto, wanneer je je auto niet dagelijks nodig hebt. Je bespaart immers op een autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en een parkeervergunning. Autodelen is bovendien duurzaam. Het vermindert het aantal auto’s, het aantal files, de CO2-uitstoot en de parkeerdruk. Zéker wanneer je kiest voor een elektrische deelauto, zijn de milieuvoordelen groot. SHARE NOW, SIXT Share, Amber en We Drive Solar bieden enkel elektrische deelauto’s aan.
Autodelen: hoe werkt het?
Om een deelauto te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken bij het deelautobedrijf. Dat doe je via de website, of app van de aanbieder. Als je een deelauto nodig hebt, moet je die meestal van tevoren reserveren via diezelfde website of app, of via Gaiyo, de verzamelapp voor al je deelvervoer. Hoe ver van tevoren je moet reserveren, verschilt per aanbieder. Op de kaart van de aanbieder of van Gaiyo zie je welke deelauto’s er dicht bij jou beschikbaar zijn. Je reserveert je deelauto meestal voor een bepaalde duur.
Huur van een deelauto verlengen, inkorten of annuleren.
Wil je de auto langer gebruiken dan gepland, dan kan dat meestal, mits niemand anders de auto inmiddels al heeft gereserveerd. Verlengen doe je ook weer via de app of website. Je kunt de rit ook inkorten, maar daaraan zijn meestal meer voorwaarden verbonden, die per aanbieder verschillen. Hetzelfde geldt voor het annuleren van je rit. Dat kan meestal tot een bepaald aantal uren van tevoren. Soms betaal je ook annuleringskosten wanneer je je rit kort van tevoren annuleert.
Wat kost een deelauto?
De kosten van een deelauto zijn van veel factoren afhankelijk. Denk aan het tijdstip van de dag, de duur van je rit, de afstand die je aflegt, het type auto dat je huurt en de eventuele abonnements- en/of inschrijfkosten die de aanbieder vraagt. Sommige aanbieders van deelauto’s hanteren flexibele tarieven, die zijn afgestemd op de hoeveelheid vraag die er op dat moment is. Houd ook rekening met eventuele minimumtarieven of starttarieven. Bij sommige aanbieders betaal je altijd voor minimaal een (half)uur, bij andere betaal je vanaf het begin van je huurtermijn al per minuut. Of je borg moet betalen verschilt ook per aanbieder, evenals het eigen risico. Sommige deelautoaanbieders bieden ook de mogelijkheid om de deelauto voor een langere periode te huren, bijvoorbeeld voor een hele dag of voor een weekend. De prijzen zijn dan weer anders dan wanneer je de deelauto voor een paar uurtjes reserveert. Bij Snappcar bepaalt elke verhuurder zijn eigen tarieven.
Hoe open je een deelauto?
Bij particuliere verhuurders, via MyWheels of Snappcar, regel je de sleuteloverdracht onderling met de verhuurder. Bij deelauto’s van deelautobedrijven open je de auto meestal met een pasje (ov-chipkaart) of met je mobiel. De sleutel ligt dan in het dashboardkastje.
Welke deelauto’s zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland behoorlijk wat deelautoaanbieders. Sommige zijn actief door heel Nederland, anderen opereren alleen zeer lokaal. De grootste aanbieders van deelauto’s in Nederland zijn: Amber, ConnectCar, Greenwheels, MyWheels, SHARE NOW, Sixt Share, SnappCar, StudentCar, We Drive Solar, Witkar, Stapp.in. In de Gaiyo app vind je de auto’s van MyWheels, Greenwheels, SHARE NOW en Stapp.in terug.