Alles wat je moet weten over het OV van Amsterdam

OV in Amsterdam kan een uitdaging zijn als je zelf niet uit de hoofdstad komt. Ga je voor werk naar Amsterdam, of voor een leuke city trip? Met het Amsterdamse openbaarvervoersnetwerk GVB kom je makkelijk op je bestemming. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over OV Amsterdam. 

OV Amsterdam: GVB heeft bussen, trams, metro’s en ponten

Het Amsterdamse openbaar vervoer wordt verzorgd door het GVB, ofwel het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf. Het OV-netwerk wordt gevormd door bussen, trams, metro’s en veerponten. Het is een redelijk fijnmazig netwerk, wat betekent dat je in principe altijd heel dichtbij je bestemming kunt komen door met het GVB te reizen, al dan niet via een overstappunt.

Metrostation Rokin, Amsterdam. Foto: Denie Kasan cc-by-sa
  • Het metronetwerk in Amsterdam bestaat uit vijf lijnen: lijn 50, 51, 52, 53 en 54. Er rijden in totaal 90 metro’s. Deze metro’s rijden tot ver buiten de binnenstad.
  • Het tramnetwerk bestaat uit 15 verschillende lijnen, met in totaal 500 haltes. Het netwerk bestrijkt de hele stad, met uitzondering van Amsterdam-Noord.
  • Het busnetwerk is nog fijnmaziger. Het dagnetwerk telt 23 lijnen. Daarnaast rijden er 11 nachtlijnen en 7 spitslijnen. Er zijn in totaal 233 bussen, waarvan er 44 elektrisch zijn. Naast de GVB-bussen rijden er ook nog regiobussen van Connexxion en EBS vanaf belangrijke stations in Amsterdam. Deze bussen kun je nemen om naar gemeenten rondom Amsterdam te reizen, waaronder toeristische trekpleisters als Volendam, Hoorn of Marken.
  • En dan zijn er nog de veerponten, die je in Amsterdam naar de andere kant van het IJ brengen. De ponten zijn gratis toegankelijk, voor voetgangers en (brom)fietsen. Wist je trouwens dat de veerpont die vanaf de achterkant van Centraal Station naar Amsterdam Noord gaat een van de drukst bezochte toeristische attracties van de stad is?

Noord/Zuid-lijn: dé hoofdas van het GVB

De hoofdas van het OV Amsterdam wordt gevormd door metrolijn 52, beter bekend als de Noord/Zuidlijn. Deze loopt van de Zuidas, het zakendistrict van Amsterdam ten zuiden van de ring, naar de andere kant van het IJ in Noord en vise versa. De metrolijn brengt je in een mum van tijd van het ene eind van de stad naar het andere. Vanaf de verschillende haltes van deze lijn kun je overstappen op trams, bussen en de trein. Of gewoon je weg te voet vervolgen, want de Noord-Zuidlijn heeft verschillende centraal gelegen haltes.

Tip: stap zeker eens uit bij halte Rokin en neem vanaf het mooi gedecoreerde station de gigantische roltrap naar boven. Naast de roltrap worden alle opgravingen tentoongesteld die zijn gevonden tijdens het graven van de metrotunnel. Een feest voor het oog!

Metrostation Rokin, Amsterdam. Foto: Denie Kasan cc-by-sa

OV Amsterdam tickets

Wil je in Amsterdam met het openbaar vervoer reizen, dan heb je natuurlijk een ticket nodig. Er zijn verschillende soorten kaartjes: zoals tickets voor één uur (€ 3,20) en dagkaarten voor 24 uur (€ 8,50). Met deze tickets kun je terecht in alle trams, metro’s en bussen in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Amstelveen, Schiphol en Weesp. Je kunt je uur- of dagkaartje kopen bij een kaartautomaat op een station of bij de tramconducteur of buschauffeur. 

Amsterdamse OV app Gaiyo: gratis en handig

Handiger is het om de gratis vervoersapp Gaiyo op je telefoon te installeren. Met deze app kun je al je vervoer in en naar Amsterdam plannen, boeken en betalen. De app geeft je een real-time overzicht van alle vervoersmogelijkheden met vertrektijden bij jou in de buurt. Hieronder vallen verschillende aanbieders van gedeelde motorscooters, deelfietsen en deelauto’s. Ook kun je met Gaiyo e-tickets voor het openbaar vervoer kopen, waaronder die van het GVB. Kortom, Gaiyo is het Amsterdamse vervoersnetwerk handig op zak. Gaiyo is gratis en beschikbaar voor iPhone en Android. Meer info en downloadlinks vind je hier.

Parkeren in Amsterdam: duur en lastig

De Amsterdamse binnenstad is prachtig, met al zijn grachten, kleine straatjes, bruggen en aantrekkelijke buurtjes. Niet voor niets staan de Amsterdamse grachten op de werelderfgoedlijst. Om de verkeers- en parkeerdruk in de binnenstad te verlagen, hanteert de gemeente sinds een aantal jaar een ontmoedigingsbeleid voor auto’s. Zo mag je met je auto sommige straten niet meer inrijden, waardoor je enorm moet omrijden om op je eindbestemming te komen. 

Je auto parkeren in de binnenstad? het aantal parkeerplaatsen is schaars, dus vaak ben je lang op zoek naar een plekje. Check ook eerst even je banksaldo, want om je auto op straat in het centrum te parkeren betaal je een straffe €7,50 per uur en er wordt streng gecontroleerd. Parkeergarages zijn trouwens nauwelijks goedkoper. Je begrijpt: met het OV naar en door Amsterdam reizen is stukken goedkoper én handiger. 

P+R Amsterdam

Wil je toch met de auto naar Amsterdam komen, dan kun je die beter met korting parkeren op een van de tien P+R locaties rondom de stad. Deze parkeerterreinen zijn speciaal in het leven geroepen om te stimuleren dat mensen met het OV naar het centrum van Amsterdam reizen. 

Om er je auto te parkeren betaal je  €8,- per 24 uur en in het weekend en na 10:00 uur ‘s ochtends betaal je zelfs maar €1,- per 24 uur. Je mag je auto maximaal 4 dagen op zo’n P+R car park laten staan. 

Aan het krijgen van parkeerkorting op een P+R car park is wel een voorwaarde verbonden, namelijk dat je vanaf de P+R locatie met het GVB naar het centrum reist, dus met de metro, de tram of de bus. Ook je reis terug naar de P+R moet per openbaar vervoer vanaf het centrum zijn. Je laatste check-in moet dan ook echt in het centrum hebben plaatsgevonden, dit wordt ook gecontroleerd.

© Gaiyo

Met de trein naar Amsterdam

Het Nederlandse spoornetwerk is al net zo fijnmazig als het Amsterdamse OV-netwerk. Amsterdam is per trein vanuit het hele land dan ook uitstekend te bereiken. De stad telt 12 treinstations, waaronder Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid. Wil je naar de Amsterdamse binnenstad, dan kun je het beste uitstappen op Amsterdam Centraal Station. Vanaf dit station kun je zo het centrum inwandelen, maar ook overstappen op de bus, tram, metro, veerpont of op een deelscooter of deelfiets. Je kunt vervoersapp Gaiyo gebruiken om alle mogelijkheden te bekijken én om je treinticket te kopen. Reis je met de trein tijdens daluren, dan krijg je met Gaiyo ook nog eens 10% korting op je treinkaartje. Daluren zijn op werkdagen van 0.00 – 6.30 uur, van 9.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 0.00 uur en op zaterdag, zondag en op feestdagen de hele dag.

Kaart OV Amsterdam

Wil je weten hoe je binnen Amsterdam het snelst of makkelijkst van A naar B komt? Dan kun je een kaart van het Amsterdamse OV gebruiken. Alle handige openbaarvervoerskaarten van Amsterdam vind je op de website van het GVB. Je kunt ook vervoersapp Gaiyo gebruiken om je GVB-reis binnen Amsterdam te plannen, boeken én betalen. De app is uitgerust met een handige kaartfunctie, waarop je precies kunt zien welke haltes er bij jou in de buurt zijn. Ook laat de app je zien welke reiscombinaties er mogelijk zijn. Daar horen ook verschillende aanbieders van deelscooters, deelfietsen en deelauto’s bij. Kortom, het Amsterdamse vervoersnetwerk overzichtelijk in je broekzak!

Download Gaiyo